Κανάλι γνώσης προς τον Καναδά

Το 2012 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα και ο Καναδάς συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Η επέτειος αυτή θα κάνει μερικούς νεαρούς έλληνες επιστήμονες πιο χαρούμενους.

Το 2012 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα και ο Καναδάς συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Η επέτειος αυτή θα κάνει μερικούς νεαρούς έλληνες επιστήμονες πιο χαρούμενους. Και αυτό γιατί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσφέρει δύο υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ που εδρεύει στο Μόντρεαλ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με καναδικό πανεπιστήμιο, ύστερα από εκείνη που ξεκίνησε πέρυσι με το Πανεπιστήμιο της Οτάβας.

«Είναι μια ευκαιρία για ταλαντούχους Ελληνες να απολαύσουν σπουδές υψηλού επιπέδου»
σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Βασιλάκης, υπεύθυνος Στρατηγικής και Νέων Προγραμμάτων στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Οι υποτροφίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, προσφέροντας σε χαρισματικούς προπτυχιακούς φοιτητές την ευκαιρία να συνεργαστούν με το Πανεπιστήμιο Mακ Γκιλ και να μάθουν από το παγκοσμίου επιπέδου ακαδημαϊκό προσωπικό του. Η εμπειρία αυτή θα ενισχύσει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα τους και θα δημιουργήσει ένα «κανάλι» για την εισροή ταλέντου προς τις επιχειρήσεις, τους κυβερνητικούς οργανισμούς και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας. Σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα, οι υποτροφίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παρόντος και προσφέρουν ένα νέο όραμα για το μέλλον. Θα προσφέρουν σε δικαιούχους φοιτητές τα οικονομικά μέσα για να σπουδάσουν, εν καιρώ κρίσης, σε ένα εξαιρετικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, θέτοντας παράλληλα και τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο».
Οι υποτροφίες, που θα δοθούν με κριτήρια απολύτως ακαδημαϊκά και με τις υποψηφιότητες να κρίνονται από τις αρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές, απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε επιστημονικού τομέα. «Ανεξάρτητα αν κάποιος σπουδάζει ανθρωπιστικές ή θετικές επιστήμες, μπορεί να κάνει αίτηση» λέει ο κ. Βασιλάκης.
Ο κάθε αποδέκτης υποτροφίας θα λάβει χρηματοδότηση για σπουδές έως και δύο ετών, ενώ η πρώτη υποτροφία αναμένεται θα απονεμηθεί το φθινόπωρο του 2014. Πρέπει να τονιστεί ότι όσοι επιλεγούν δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε δέσμευση σε σχέση με το επαγγελματικό μέλλον τους. «Εμείς, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε οι νέοι που θα κερδίσουν τις υποτροφίες να επιστρέψουν μετά το τέλος των σπουδών τους στην Ελλάδα για να εργαστούν είτε ως πανεπιστημιακοί είτε στον ιδιωτικό τομέα. Να συνεισφέρουν με τις γνώσεις που απέκτησαν στην πρόοδο της πατρίδας μας. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Ο καθένας θα αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του».
Το ακαδημαϊκό στολίδι του Μόντρεαλ


Ιδρύθηκε το 1821 με το γενναιόδωρο κληροδότημα του Τζέιμς Μακ Γκιλ και έκτοτε έχει εξελιχθεί από μικρό κολέγιο σε δυναμικό πανεπιστήμιο, με δύo πανεπιστημιουπόλεις, 11 σχολές, περίπου 300 προγράμματα σπουδών και περισσότερους από 37.500 φοιτητές. Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται επίσης με τέσσερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία αποφοιτούν περισσότεροι από 1.000 επαγγελματίες Υγείας ετησίως.
Αυτή τη στιγμή θεωρείται ίσως το Νο 1 καναδικό πανεπιστήμιο στον τομέα της έρευνας, ενώ περιλαμβάνεται σε πολύ υψηλές θέσεις στην κατάταξη σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης παγκοσμίως. Υποδέχεται ετησίως φοιτητές από περίπου 150 χώρες και περισσότερους από 20 από την Ελλάδα. «Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε εκεί για να κανονίσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος υποτροφιών» λέει ο κ. Βασιλάκης. «Ολα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είχαν μόνο τα καλύτερα να πουν για τους έλληνες φοιτητές και το επίπεδο σπουδών τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια» συμπληρώνει.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk