Δύο συλλήψεις ναυτεργατών στο λιμάνι της Ραφήνας

Δύο συλλήψεις συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) έγιναν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ραφήνας. Είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη εμποδίζοντας την αναχώρηση του πλοίου «Πηνελόπη». Οι συλλήψεις με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών έγιναν παρουσία του λιμενάρχη και του εισαγγελέα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για κρούσμα βίας, τρομοκρατίας και καταστολής σχετικά με «τη σύλληψη των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι της Ραφήνας Κροκίδη Νίκου και Μπανάσιου Απόστολου με το γελοίο επιχείρημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Ε.Ν. παρουσιάζει την δική της εκδοχή για τα γεγονότα λέγοντας πως με παρέμβαση της όλο το κατώτερο πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου από τις 06.30 το πρωί κατήλθε σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και για τον σκοπό αυτό κατέθεσαν έγγραφο με τις υπογραφές τους στο Λιμεναρχείο Ραφήνας και στον Πλοίαρχο του πλοίου.

Η ΠΕΝΕΝ χαρακτηρίζει ως παράνομη και καταχρηστική την κράτηση των στελεχών της «και τυχόν επίκληση της πολιτικής επιστράτευσης (επίταξη) για να παραπεμφθούν στην αυτόφωρη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων δεν νομιμοποιείται».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής σε συνδικαλιστική παρέμβαση στο πλοίο «Πηνελόπη» στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς 11 μέλη από το πλήρωμά του προχώρησαν το πρωί σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Οι επιβάτες του συγκεκριμένου πλοίου, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 07.30 για Ανδρο, Τήνο και Μύκονο, ταξίδεψαν με το πλοίο «Σούπερ Φέρυ» με καθυστέρηση, καθώς έπρεπε πρώτα να γίνει αντικατάσταση των εισιτηρίων τους. Το «Σούπερ Φέρυ», το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 07.50, έφυγε τελικά στις 08.25.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του «Πηνελόπη» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίσχεση εργασίας. Από το Λιμεναρχείο δόθηκε άδεια για να εκτελέσει δρομολόγιο, ωστόσο οι ναυτικοί ανέφεραν πως προχωρούν σε νέα επίσχεση εργασίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογεώργος μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ είπε ότι στο συγκεκριμένο πλοίο υπήρξε το πρωί συνδικαλιστική παρέμβαση από μέλη του ναυτεργατικού του σωματείου και ότι η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίζει τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, μέλη του σωματείου του είχαν προγραμματίσει να μεταβούν στο Λαύριο και να προχωρήσουν σε συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία «Aqua Maria» που αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι για Ψαρά, Μεστά και στο πλοίο «Ταξιάρχης» που αναχωρεί στις 10 το βράδυ για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.

Το πρώτο πλοίο αναχώρησε κανονικά, σύμφωνα με το Λιμενικό. Το «Ταξιάρχης» λόγω βλάβης (ξαφνική αύξηση φορτίου στη δεξιά κύρια μηχανή) θα φτάσει με σημαντική καθυστέρηση στο λιμάνι του Λαυρίου στις 22.00 και σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «το σημερινό δρομολόγιο που ήταν προγραμματισμένο για τις 22.00, μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος θα εκτελεστεί τη Κυριακή το πρωί από Λαύριο 01.30 προς Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα».

Η «ανταρσία» της ΠΕΝΕΝ και η απάντηση της ΠΝΟ

Η ΠΕΝΕΝ διαχώρησε τη θέση της από τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ τα οποία χθες, Πέμπτη, αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει πως «κατά την έκτακτη συνεδρίασή της αφού εξέτασε τις όλες εξελίξεις από τη συνδικαλιστική της παρέμβαση στα πλοία της ακτοπλοΐας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και μετά την καταβολή μέρους των οφειλομένων και τις δοθείσες γραπτές δεσμεύσεις ότι θα καταβληθούν τα υπόλοιπα και θα εξοφληθούν πλήρως οι ναυτικοί εντός του αμέσως επομένου χρονικού διαστήματος, ανέστειλε προσωρινά τις κινητοποιήσεις της στα πλοία αυτά».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών σημειώνουν πως είναι αμετάκλητη η απόφασή τους για στενή παρακολούθηση της έγκαιρης υλοποίησης των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της εργοδοσίας, και σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιούνται άμεσα δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία των εταιρειών εκείνων, που δεν θα εφαρμόζουν έγκαιρα τα όσα δεσμεύτηκαν.

Σήμερα, Παρασκευή, επίσης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΝΟ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιώς. Στο υπόμνημά που παρέδωσε προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί από μόνη της στην ψυχική και σωματική εξαθλίωση και ταλαιπωρία των εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβαινόντων και των πλοίων.

Επίσης, στο υπόμνημα προστίθεται ότι από διετίας η εργοδοτική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την όλη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συνέπεια των μνημονιακών μέτρων, αρνείται να εκπληρώσει την έναντι των εργαζομένων της βασική, πρωταρχική και κύρια υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου της προσφερόμενης εργασίας τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δεκάδες ναυτεργάτες, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πέντε και έξι μηνών.

Ο Εισαγγελέας άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των ναυτικών και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Συνάντηση Μουσουρούλη με ναυτεργάτες και ακτοπλόους

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μεταξύ του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη και του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση ο υπουργός συνεχάρη τις δυο πλευρές για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk