on air

Δεν θα σχολιάσω ποιοι και γιατί βγήκαν στους δρόμους της γείτονος χώρας. Πρόκειται για θέμα σοβαρό και περίπλοκο, για το οποίο μπορούν να μιλήσουν καλύτερα οι μελετητές της τουρκικής ιστορίας.

Δεν θα σχολιάσω ποιοι και γιατί βγήκαν στους δρόμους της γείτονος χώρας. Πρόκειται για θέμα σοβαρό και περίπλοκο, για το οποίο μπορούν να μιλήσουν καλύτερα οι μελετητές της τουρκικής ιστορίας. Οι υπόλοιποι, την επόμενη φορά που θα φυσήξει αέρας επανάστασης στα σαλονάκια μας, προτού αρχίσουμε τις κορόνες ας διαβάσουμε λίγη Ιστορία, ώστε να καταλάβουμε πρώτα τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ψύχραιμοι. Αλλιώς, θα εμφανίσουμε ξανά την εικόνα που εμφανίσαμε από Διαδικτύου τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις φασαρίες στην Τουρκία: την εικόνα του όχλου που αναζητεί αφορμή για να εκτονώσει τη συσσωρευμένη οργή του για τα δικά του δεινά και που όταν τη βρει χάνει τον έλεγχο.
Αυτόν τον εκτός ελέγχου όχλο συνάντησα σε Facebook και Twitter: ανθρώπους που διέδιδαν φήμες για να τις διαψεύσουν αμέσως μετά (τελικά η φωτογραφία με το πλήθος στη γέφυρα ήταν πρόσφατη ή αφορούσε παλαιότερο μαραθώνιο;), που «επαναστατούσαν» χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους της εξέγερσης, που πρόβαλλαν επάνω στον θυμωμένο για την υπερσυντηρητικών αποχρώσεων διακυβέρνηση Ερντογάν Τούρκο το μνημόνιο, την οικονομική στενότητα, την υπερφορολόγηση και ένα σωρό άλλα δικά τους προβλήματα, που τσακώνονταν μεταξύ τους επιβεβαιώνοντας τις αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές τους. Σύγχυση.
Από δίπλα η Τίλντα Σουίντον βρήκε ευκαιρία να ποζάρει στο Twitter για να δηλώσει τη συμπαράστασή της στους Τούρκους. Γκεστ σταρ της φιέστας η – δεν θα το βρείτε! – Μαντόνα, ύψωσε γροθιά μαχητική μέσω Instagram. Υπέρ του τουρκικού λαού. Ή κατά του πλαστικού της χειρουργού που την έχει μεταλλάξει; Στη showbiz οι επαναστατικές φιέστες δεν είναι βεβαίως θέμα συγχύσεως αλλά δημοσίων σχέσεων. Με το κοινό να τσιμπάει και πάλι. Το ίδιο κοινό που λίγο πριν από τα γεγονότα της Τουρκίας λοιδορούσε τη Μαρία Ρεπούση η οποία (την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τα πιο ακατάλληλα λόγια, όπως θέλετε πείτε το…) επιχείρησε να αφηγηθεί με ιστορικούς όρους τον Χορό του Ζαλόγγου.
Την πήρε και τη σήκωσε την… ανθελληνίδα. Αντιθέτως, ελάχιστοι σχολίασαν τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ «η κυρία Ρεπούση κάνει ένα λάθος, μιλάει ως ιστορικός ενώ είναι βουλευτής, και δεν μπορούμε να συγχέουμε τους δύο ρόλους». Δηλαδή η ιστορική αλήθεια δεν αφορά τους πολιτικούς και κατά συνέπεια τους πολίτες που τους ψηφίζουν; Μάλιστα. Το πήραμε το μήνυμα και το εφαρμόζουμε, οι χρήστες του Internet: Σαν τις κατσίκες αναμασάμε τους μύθους που μας σερβίρουν κλείνοντας τα μάτια στην αλήθεια που προκύπτει από την έρευνα. Δεν διαβάζουμε, δεν ρωτάμε, δεν μαθαίνουμε, μόνο twittάρουμε με… τυφλό σύστημα. Και τυφλά πορευόμενοι επαναστατούμε, για να εκτονωνόμαστε. Με έδρα το Σύνταγμα ή το Ταξίμ. Πάντοτε μέσω Διαδικτύου. Παρεμπιπτόντως, ποιος είπε ότι… στη στεριά δεν ζουν τα ψάρια;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες