Για μια συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

Η ιδιαιτερότητα του κλάδου της Υγείας, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προγραμματισμό της διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, έγκειται στην ιδιομορφία της απειλής της ασθένειας,

Για μια συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση | tovima.gr
Η ιδιαιτερότητα του κλάδου της Υγείας, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προγραμματισμό της διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, έγκειται στην ιδιομορφία της απειλής της ασθένειας, στις ραγδαίες μεταβολές που σημειώνονται στα συστήματα υγείας, στις συχνές διαφοροποιήσεις που συνεπάγονται οι τεχνολογικές καινοτομίες, στο ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι σχετικά λίγοι και σπάνιοι, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.
Αν είναι γενικά αποδεκτό ότι ο ειδικευμένος ιατρός έχει ηθική και επαγγελματική υποχρέωση συνεχούς επιστημονικής ενημέρωσης, διεύρυνσης της επιστημονικής γνώσης του και των τεχνικών δεξιοτήτων του και παρακολούθησης των εξελίξεων που αφορούν στην επιστήμη και την ειδικότητά του.
Τότε, είναι ευθύνη της Πολιτείας να διαμορφώσει ένα σύστημα Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (ΣΙΕ), το οποίο να εξασφαλίζει ευκαιρίες ενημέρωσης/κατάρτισης όλων των ειδικευμένων ιατρών, μέσα από ατομικές ή συλλογικές επιστημονικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα με την παρακολούθηση ετησίων προγραμμάτων ΣΙΕ, σεμιναρίων και συνεδρίων.
Τότε, είναι ευθύνη των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών να καταρτίσουν πολυθεματικά προγράμματα ΣΙΕ, που να καλύπτουν ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων των ιατρών, καθώς και όλο το πεδίο γνώσεων της κάθε ειδικότητας, με άνοιγμα στις καινοτομικές τεχνικές και στη χρήση νέων τεχνολογιών (e-learning), διασφαλίζοντας τη θεωρητική και πρακτική κλινική εκπαίδευση, τη διεπιστημονική συνεργασία και την ανάδειξη των ανθρωπιστικών εκείνων αξιών που οφείλουν να διέπουν την άσκηση της ιατρικής.
Τότε, είναι ευθύνη της Πολιτείας, με τη συνεργασία των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών, να διαμορφώσουν ένα σύστημα αξιολόγησης των δραστηριοτήτων ΣΙΕ, με την υποχρέωση κάθε ειδικευμένου ιατρού να συγκεντρώσει ένα ελάχιστο σύνολο εκπαιδευτικών ωρών, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίζεται η κλινική και επαγγελματική του επάρκεια.
Επιπρόσθετα, οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες μπορούν να συμβάλουν στην πιστοποίηση της ποιότητας της κλινικής φροντίδας στις υπηρεσίες υγείας, μέσα από την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με την προώθηση της τεκμηριωμένης ιατρικής.
Στην Ελλάδα το ιατρικό σώμα βιώνει συνθήκες ανεργίας, μαζικής μετανάστευσης, ηθικής και επαγγελματικής απαξίωσης. Με μια ριζική μεταβολή στον χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης, της βιοϊατρικής έρευνας/τεχνολογίας και καινοτομίας, το κοινωνικό βάρος του ιατρικού πληθωρισμού μπορεί να μετατραπεί από μειονέκτημα σε εθνικό, στρατηγικό και αναπτυξιακό πλεονέκτημα.
Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος είναι γενικός ιατρός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk