Στο ΕΣΥ νοσηλεύεται η μεγάλη πλειονότητα των ελλήνων ασθενών και εκπαιδεύονται οι ιατροί μετά τη λήψη του πτυχίου. Επιπλέον, οι κλινικές του ΕΣΥ αποτελούν χώρο διενέργειας επιστημονικής έρευνας. Επειτα από 30 χρόνια λειτουργίας εμφανίζεται επιτακτικά η ανάγκη βελτίωσης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών είναι συνάρτηση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων, αλλά και της κατάρτισης όσων υπηρετούν σε αυτό. Σκόπιμο είναι επομένως να επιχειρηθούν αλλαγές ξεκινώντας από την εκπαίδευση-εξειδίκευση των ιατρών, αλλαγές με ενδεχομένως χαμηλό οικονομικό κόστος.
Το παρόν σύστημα λίστας αναμονής διορισμού ιατρών σε ειδικότητες δεν είναι πλέον αποτελεσματικό και οδηγεί σε εξωφρενικούς χρόνους αναμονής. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό πτυχιούχων Ιατρικής, αλλά και στο ότι κάποιες ειδικότητες και νοσοκομεία προτιμώνται περισσότερο.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την επιλογή των ικανοτέρων υποψηφίων. Οι υποψήφιοι για έναρξη ειδικότητας έχουν διαφορετικό επίπεδο κατάρτισης που είναι συνάρτηση της επιμέλειας, των προσπαθειών και του ενδιαφέροντος του καθενός. Το παρόν σύστημα λειτουργεί ισοπεδωτικά, αδικώντας τους αξιότερους· όσους δηλαδή με ποιοτικά κριτήρια υπερτερούν έναντι των άλλων και επιθυμούν να συνεχίσουν με ανάλογη πορεία στην ενάσκηση της ιατρικής. Η μεγάλη αναμονή οδηγεί συνήθως τους καλύτερους στην εξειδίκευση και στη συνέχεια σε μόνιμη απασχόληση στο εξωτερικό, όπου προσφέρονται και αντίστοιχα κίνητρα. Αυτή η δημογραφική αποψίλωση αποτελεί μεγάλη αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού του ιατρικού χώρου και έχει σημαντικό αντίκτυπο στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας.
Προτεινόμενη λύση για την αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής και την ποιοτική αποτίμηση των υποψηφίων είναι η καθιέρωση εξετάσεων από το υπουργείο Υγείας για την έναρξη εξειδίκευσης (όπως σε πολλές άλλες χώρες) με ερωτήσεις που θα καλύπτουν το γνωστικό πεδίο των επιστημονικών αντικειμένων που έχουν διδαχθεί στις ιατρικές σχολές. Η επιτυχής συμμετοχή θα είναι προϋπόθεση για την εξειδίκευση και η βαθμολογία κριτήριο για τη δυνατότητα επιλογής ειδικότητας και νοσοκομείου.
Οι εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας θα πρέπει επίσης να διενεργούνται σε πανελλαδική βάση και όχι ανά περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ιατρών του ΕΣΥ, μελών των ιατρικών σχολών και επιστημονικών εταιρειών. Στόχος είναι η επίτευξη ενός κοινού, εγγυημένου, πανελλαδικά υψηλού επιπέδου κατάρτισης των ειδικευμένων ιατρών με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Το ποσοστό επιτυχίας των ειδικευόμενων ανά κλινική αυτονόητα ανακλάται στον διευθυντή της κλινικής και θα πρέπει να συνεκτιμάται στην αξιολόγησή του από το υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Αχιλλέας Ζαχαρούλης είναι επιμελητής Β’ στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΑ «Αττικόν».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ