Το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σ’ ένα κεντρικό και καταλυτικό εργαλείο για την κοινωνία και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Το παγκόσμιο «οικοσύστημα» των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνίας ταυτόχρονα, με τις έμφυτες αλληλεξαρτήσεις και την πολυπλοκότητα του, είναι ευνοϊκό πεδίο για την δημιουργία νέων κινδύνων και απειλών. Αναγνωρίζοντας τους αναδυόμενους κινδύνους και τις απειλές στον κυβερνοχώρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβεί την τελευταία δεκαετία σε σειρά σχετικών δράσεων, αναδεικνύοντας την ασφάλεια σε κομβικό θέμα του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, η κυβερνοασφάλεια ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής αναθεώρησης της συμμαχίας, όπου οι ψηφιακές απειλές αναγνωρίστηκαν ως νέος ασύμμετρος κίνδυνος. Η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των ψηφιακών συστημάτων ήταν κεντρικό θέμα στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Αρκετές χώρες επιπρόσθετα, έχουν αναπτύξει και υλοποιούν εθνικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας επενδύοντας σημαντικούς πόρους.
Μία εθνική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια, είναι ένα δομημένο σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των εθνικών πληροφοριακών υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με σαφώς ορισμένους εθνικούς στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Η βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών κυβερνοασφάλειας όπως υπάρχουσες Ομάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας (CERTs) είναι σημαντική για την, οικονομικά, τεχνικά και χρονικά αποδοτικότερη ανάπτυξη μίας επιτυχημένης εθνικής στρατηγικής. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω στοχευμένων δράσεων προσέλκυσής του, όπως η δημιουργία συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κυβερνοασφάλεια, η διενέργεια Εθνικών Ασκήσεων Κυβερνοασφάλειας, η υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων τεχνικής κατάρτισης και στοχευμένων προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας είναι επίσης κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία της στρατηγικής.
Στη διεθνή αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η Ελλάδα διαθέτει φορείς με αξιοσημείωτη τεχνογνωσία και παρουσία. Ένας από αυτούς είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό Ελληνικό φορέα στο Διεθνές Φόρουμ των Ομάδων Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας (FIRST) και το μόνο ελληνικό φορέα με πιστοποίηση, στην αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοασφάλειας. Ένας ακόμα φορέας είναι η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. με ενεργή συμμετοχή στις σχετικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και διοργανώτρια της Εθνικής Άσκησης Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ.
Είναι καιρός να δημιουργηθεί πεδίο δράσης και να ενισχυθούν περαιτέρω οι συνέργειες και συνεργασίες στην κυβερνοασφάλεια κάτω από ένα εθνικό πλαίσιο στόχων, αρχών και υποχρεώσεων. Αυτό ακριβώς είναι μία Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια. Είναι σημαντικό, αντί να περιμένουμε την υπό διαμόρφωση σχετική Κοινοτική Οδηγία, η οποία θα επιβάλλει στα Κράτη-Μέλη που δεν διαθέτουν στρατηγική να την δημιουργήσουν, να αντιληφθούμε την δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια ως ουσιαστική εθνική ανάγκη για την προστασία των εθνικών ψηφιακών υποδομών αλλά και ως ευκαιρία για την ψηφιακή οικονομία, την οποία οφείλουμε να εκπονήσουμε άμεσα.