Στο μισό οι οργανικές μονάδες του υπουργείου Οικονομικών

Κατά 49% μειωμένες θα είναι το 2014 οι οργανικές μονάδες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τη νέα οργανωτική του μορφή, καθώς από 3.097 θα συρρικνωθούν σε 1.567.

Κατά 49% μειωμένες θα είναι το 2014 οι οργανικές μονάδες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τη νέα οργανωτική του μορφή, καθώς από 3.097 θα συρρικνωθούν σε 1.567. Μάλιστα, με βάση το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων του υπουργείου, προβλέπεται το 2015 να έχει 16.624 υπαλλήλους, δηλαδή 3.372 λιγότερους από το 2010 (19.996) και 332 λιγότερους από το 2012 (16.956 υπάλληλοι).

Με καθυστέρηση , λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από εργαζομένους, συνδικαλιστές και στελέχη της διοίκησης για την συρρίκνωση δομών και προσωπικού , ενέκρινε τελικά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.
Το σύνολο Δημοσιονομικής Εξοικονόμησης από τις αλλαγές έχει υπολογισθεί σε 16.598.800 € εκ των οποίων 8.097.500 € αφορούν στην Κτιριακή Υποδομή και στα μισθώματα Κτιρίων, 6.342.600 € στην μισθοδοσία και στις πρόσθετες αμοιβές ενώ 2.158.700 € από λειτουργικές δαπάνες.
Οι περιφερειακές –αποκεντρωμένες δομές του Υπ.Οικονομικών (πλην φορολογικής διοίκησης) μειώνονται από 879 σε 552 . Ειδικότερα, οι χημικές υπηρεσίες από 156 θα γίνουν 51, οι κτηματικές από 87 μειώνονται σε 58, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ από 155 περιορίζονται σε 90, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου από 136 σε 91, οι οικονομικές επιθεωρήσεις από 24 σε 7, τελωνεία/Τ.Π./ Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ) από 315 σε 251 , η Διαχείριση Δ.Υ. από 6 υπηρεσίες θα έχει 4.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, κομβικό στοιχείο στο νέο οργανόγραμμα αποτελεί η ενοποίηση σχεδιασμού οικονομικής, φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής και διαχωρισμός από τη φορολογική διοίκηση. Δημιουργείται Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής και διαχωρίζεται από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, η οποία με τη σειρά της ενισχύεται με μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (αναλαμβάνει μεταξύ άλλων το συντονισμό σε θέματα Προϋπολογισμού) και με μονάδα Επιχειρησιακού Συντονισμού των Δ.Ο.Υ.

Παράλληλα, αναδιοργανώνεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ενώ ενοποιείται ο δημοσιονομικός-ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου (δημοσιονομικοί έλεγχοι και έλεγχοι συγχρηματοδοτούμενων/ Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου -Ε.Δ.ΕΛ.).
Επίσης, με βάση το νέο οργανόγραμμα προβλέπεται :
– αναδιοργάνωση Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, με περαιτέρω μείωση δομών από το 2014
– η ανάπτυξη ηλεκτρονικών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως τα μισθωτήρια συμβόλαια, πιστοποίηση συμβολαιογράφων κλπ , ανάπτυξη εφαρμογών πληρωμής μέσω Τραπεζών, όπως το e-παράβολο, η ηλεκτρονική ταυτότητα ρυθμισμένων οφειλών , η ψηφιοποίηση διαδικασιών που αφορούν στο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ, στο σύστημα κριτηρίων ελέγχου φορολογικών υποθέσεων κ.ά.
-η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ενιαίο κτίριο.
Η μείωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών και η συρρίκνωση του προσωπικού αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των εργαζομένων στο δημόσιο. Συνδικαλιστές και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πέρα από την αντίθεσή τους στα σχέδια για απολύσεις, μετατάξεις, ένταξη εργαζομένων σε διαθεσιμότητα, συνεχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διάλυση υπηρεσιών και τη διαμόρφωση συνθηκών που οδηγούν τομείς του δημόσιου τομέα σε χέρα ιδιωτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk