Οργή στους δρόμους, αλλά και αίσθημα δικαίωσης στόν πολιτικό κόσμο προκάλεσε στην Αθήνα σύμφωνα με το Reuters η παραδοχή του ΔΝΤ ότι «έσφαλε» στο πρώτο μνημόνιο. Με το «mea culpa» ωστόσο του διεθνούς οργανισμού (και ενός εκ των εταίρων της διαβόητης «τρόικας»), να προσφέρει, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ένα ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί» για τους έλληνες πολιτικούς και ειδικά για την κυβέρνηση.
«Η οργή ήταν διάχυτη στους δρόμους της Αθήνας, όπου η συνταγή λιτότητας ΕΕ-ΔΝΤ, εσφαλμένη, όπως δηλώνει τώρα το Ταμείο, έχει αφήσει πίσω της σειρές ολόκληρες κλειστών καταστημάτων και ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια», αναφέρει το πρακτορείο, αποτυπώνοντας το συγκεκριμένο αίσθημα στις ειρωνικές όσο και σκληρές δηλώσεις του 59χρονου Απόστολου Τρικαλινού, πατέρα δύο παιδιών και σήμερα ρακοσυλλέκτη, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Αλήθεια; Ευχαριστούμε για την πληροφορία, αλλά δεν μπορούμε να σας συγχωρήσουμε.. Ας μην κοροϊδευόμαστε: δεν θα μας δώσουν τίποτα πίσω… Λυπάμαι για όλους αυτούς που αυτοκτόνησαν εξαιτίας της λιτότητας. Ποιος θα τους φέρει τώρα πίσω;».
Οργή την οποία το Reuters θεωρεί- εμμέσως- δικαιολογημένη, αφού όπως επισημαίνει «από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, οι Ελληνες είδαν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν κατά ένα τρίτο περίπου… ο δείκτης ανεργίας «χτύπησε» 27%, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ οι νέοι άνεργοι σε ποσοστό 60% ήταν τα μεγαλύτερα θύματα».
Εύγλωττοι και οι τίτλοι των εφημερίδων που αναφέρει το Reuters: «Το ΔΝΤ παραδέχεται το Εγκλημα», έγραψε η αριστερή εφημερίδα «Αυγή», ενώ «ΤΑ ΝΕΑ», η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία έκαναν λόγο για «παραδοχή λάθους»».
Δικαίωση για τους πολιτικούς
Δικαιωμένη αντίθετα, εμφανίζεται η πολιτική τάξη της Ελλάδας, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις πολιτικών όπως του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε από το Ελσίνκι ότι η παραδοχή του λάθους δικαιώνει τις θέσεις που είχε εκφράσει, και ο ίδιος, αλλά και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον τελευταίο να δηλώνει χθες Πέμπτη στο Reuters ότι «η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει και καταγράφει τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει δημοσίως και που αποτέλεσαν τη βάση των επιχειρημάτων μας κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».
Αλλωστε, «στους διαδρόμους εξουσίας», όπως λέει χαρακτηριστικά το Reuters, «κάποιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η παραδοχή (του λάθους από πλευράς ΔΝΤ) μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση τους στις μελλοντικές συνομιλίες με την τρόικα αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους ή τη λιτότητα».
«Δικαιωμένος» δηλώνει στο Reuters και ο κ. Παντελής Καψής, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Νιώθω δικαιωμένος, όπως και όλοι οι Ελληνες που αισθάνονται ότι τιμωρήθηκαν περισσότερο απ’ όσο τους άξιζε από την τρόικα», πρόσθεσε.
«Διαπραγματευτικό χαρτί για τον Σαμαρά το λάθος»
«Είναι πιθανόν ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, ειδικά τα αριστερά και το αντιμνημονιακό μέτωπο, θα παρουσιάσουν ως νίκη τους την παραδοχή του ΔΝΤ ότι υποεκτίμησε τις επιπτώσεις τις λιτότητας στην ελληνική οικονομία», αναφέρει το Reuters.
Οπως όμως τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο, «ειδικώς ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ως χαρτί διαπραγμάτευσης στις μελλοντικές συνομιλίες με ΕΕ και ΔΝΤ».
Αποψη την οποία εκφράζει και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θεόδωρος Κουλουμπής, υποστηρίζοντας ότι «είναι πιο εύκολο πλέον για την ελληνική κυβέρνηση να πει «χαλαρώστε όλα αυτά τα μέτρα» που έχουν οδηγήσει σε έξι χρόνια ύφεσης και ρεκόρ ανεργίας».
«Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα γιατρό που σου κάνει θεραπεία για καρκίνο τη στιγμή που έχει Πάρκινσον και ο γιατρός να σου λέει «συγγνώμη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουλουμπής.
Αποκατάσταση της εικόνας των Ελλήνων
Το mea culpa του ΔΝΤ, τέλος, επισημαίνει το Reuters, «ίσως αρχίσει να επουλώνει την πληγωμένη υπερηφάνεια και την ταπείνωση που νιώθουν οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί ως τεμπέληδες, υποαμειβόμενοι και διαβιούντες εις βάρος των σκληρά εργαζομένων Βορειοευρωπαίων».
Οπως δηλώνει άλλωστε και ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB κ. Δημήτρης Μαύρος: «Η αποδοχή αυτού του λάθος αποτελεί μέρος της αποκατεστημένης αξιοπιστίας της χώρας και ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία για τους Ελληνες για να κερδίσουν μέρος αυτών που έχουν χάσει μέχρι τώρα».