Απέρριψε ο Σόιμπλε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απορρίπτει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης, καθώς, όπως λέει, κάτι τέτοιο αποτελεί απλώς μία «ερμηνεία» του ΔΝΤ.

Μιλώντας στην Eπιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Προηγουμένως, το ΔΝΤ σε έκθεσή του σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου επισημαίνονται σφάλματα και παραλείψεις, είχε παραπέμψει σε απόφαση της Ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, η εν λόγω ανακοίνωση δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως φέρεται να σχολίασε, πρόκειται απλώς για μια «ερμηνεία» του ΔΝΤ.

«Ναι, το πρώτο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε βελτιώσεις στο δεύτερο πρόγραμμα», διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση διορθώθηκαν στη συνέχεια.

Όσον αφορά την «αυτοκριτική αξιολόγηση του ΔΝΤ», αυτή χαιρετίζεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η ανάλυση καθιστά σαφές πόσο δύσκολη και πόσο ιδιάζουσα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα το 2010. Από τότε υποχρεωθήκαμε να διδαχθούμε πολλά», αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με το AFP, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια «η Γερμανία δραστηριοποιήθηκε προκειμένου να υιοθετηθεί μια ευρεία και δομική προσέγγιση του ζητήματος έτσι ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί στη ρίζα του».

Σύμφωνα με το Βερολίνο, «σήμερα είναι σε όλους σαφές ότι αυτός ήταν ο ορθός δρόμος».

Πέραν τούτου, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι το 2010 δεν ετίθετο καν προς συζήτηση το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» εξαιτίας του φόβου να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης η κρίση.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας εξαιτίας της έκθεσης του ΔΝΤ και της παραδοχής των σφαλμάτων που έγιναν στο πρώτο μνημόνιο.

«Όλα αυτά είναι άγριες θεωρίες συνωμοσίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναπόφευκτο το νέο κούρεμα

Είναι σαφές ότι το έγγραφο του ΔΝΤ αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας του Ταμείου, το οποίο αναγκάστηκε να αποκλίνει από τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με την DW.

Διαπιστώνοντας ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, «το ΔΝΤ ρίχνει την ευθύνη της αποτυχίας στους άλλους εμπλεκομένους» παρατηρεί η Μεγκάν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence.

Είναι εξίσου σαφές ότι στόχος της έκθεσης του ΔΝΤ είναι να εντείνει τις πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου αυτοί να συμφωνήσουν σε ένα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως παρατηρεί και το Spiegel-Online σε ανάλυσή του.

«Η κριτική που ασκεί το ΔΝΤ οφείλεται στην αυξανόμενη νευρικότητα των αυτοαποκαλουμένων διασωστών, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα καταστεί αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους», εκτιμά η Rheinische Post.

Οι διασώστες απέτυχαν, «καθώς περιορίστηκαν στην επιβολή της λιτότητας στην Αθήνα και στη μείωση του ρίσκου για το ευρώ, ξεχνώντας με τον τρόπο αυτόν την προοπτική για τους Έλληνες», υποστηρίζει η Tagesspiegel.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται στα γερμανικά ΜΜΕ, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην κυβέρνηση Μέρκελ τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, είναι η έναρξη μιας συζήτησης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk