Πέθανε ο τελευταίος σοβιετικός μιλιταριστής

Ο Βίκτορ Κουλίκοφ, στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης (1977) και πανίσχυρος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας (1977-89), πέθανε τον περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

ΜΟΣΧΑ
Ο Βίκτορ Κουλίκοφ, στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης (1977) και πανίσχυρος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας (1977-89), πέθανε τον περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Ηταν ο τελευταίος ένστολος της ΕΣΣΔ που έφθασε ως τον βαθμό του στρατάρχη. Ενας αμετανόητος μιλιταριστής που υποστήριζε σθεναρά τη διαρκή εξάπλωση των σοβιετικών πυρηνικών όπλων ως «μέσο άμυνας ενάντια στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ». Και έμεινε στην Ιστορία ως ο σοβιετικός στρατιωτικός που συνέβαλε στην αιματηρή καταστολή τόσο της λεγόμενης «Ανοιξης της Πράγας» στην Τσεχοσλοβακία, όσο και του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία.
Το 1990, όταν πια όλα έδειχναν ότι η ΕΣΣΔ εκμετρούσε το ζην, ο στρατάρχης Κουλίκοφ εκφώνησε έναν λόγο στη διάρκεια παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας υπερασπιζόμενος, με έκδηλη οργή, τους σοβιετικούς στρατιωτικούς. «Εμείς δεν είμαστε εικονίσματα! Δεν απαιτούμε να προσεύχονται σε μας! Αλλά σίγουρα δεν μας αξίζουν οι προσβολές και δεν θα τις ανεχθούμε ! Ας το γνωρίζουν αυτό όσοι προβαίνουν σε πολιτικές μεγαλοστομίες» είπε απειλητικά. Η Ιστορία όμως είχε γυρίσει οριστικά σελίδα.
Γεννήθηκε το 1921 σε μια αγροτική οικογένεια στην επαρχία Οριόλ της Ρωσίας, 300 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας και κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό το 1939, πολεμώντας τους ναζιστές στο σοβιετικό μέτωπο ως το 1945. Ανήλθε γοργά τη στρατιωτική ιεραρχία και το 1967 έγινε διοικητής της επαρχίας του Κιέβου στη σημερινή Ουκρανία και δύο χρόνια αργότερα έγινε διοικητής των σοβιετικών δυνάμεων στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.
Στα 50 του χρόνια, το 1971, αναγορεύθηκε επικεφαλής Προσωπικού των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τρίτος τη τάξει στη στρατιωτική ιεραρχία, ενώ το 1977 αναγορεύθηκε στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης και διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές είδαν τότε την ανάδειξή του στην ανώτερη θέση του σοβιετικού στρατού ως ένδειξη των διαθέσεων της Κρεμλίνου να ελέγξει περισσότερο την Ανατολική Ευρώπη, σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Πολωνία, στην Τσεχοσλοβακία και στην Ανατολική Γερμανία.
Ο ίδιος ο Κουλίκοφ ήταν ένθερμος οπαδός μιας πιο στιβαρής στρατιωτικής στάσης εκ μέρους των οκτώ χωρών του Συμφώνου. Πριν από 30 χρόνια, το 1983, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, ο στρατάρχης δημοσίευσε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Ερυθρός Αστέρας» του σοβιετικού στρατού, γράφοντας ότι «είδα τα σύννεφα της απειλής του πολέμου να πυκνώνουν στον ορίζοντα», αποκαλώντας την ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη ως «το πιθανό φιτίλι που θα δυναμίτιζε την παρούσα εκρηκτική κατάσταση». Το άρθρο σκόρπισε τον φόβο, καθώς θεωρήθηκε από αρκετούς δυτικούς αναλυτές προάγγελος μιας πυρηνικής σύρραξης.
Επίσης ο Κουλίκοφ έπαιξε ενεργό ρόλο τόσο στην εισβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Τσεχοσλοβακία το 1968 όσο και στην κατάπνιξη του κινήματος που οργάνωσε το εργατικό συνδικάτο της «Αλληλεγγύης» υπό τον Λεχ Βαλέσα στην Πολωνία το 1981. Ο στρατάρχης επισκέφθηκε το διάστημα εκείνο τη Βαρσοβία 22 φορές προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση της χώρας να «μην ξεφύγει από την κομμουνιστική ορθοδοξία και να καταπνίξει την εξέγερση». Τελικά, με παρέμβαση της Μόσχας, τον Δεκέμβριο του 1981 ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι έθεσε εκτός νόμου την «Αλληλεγγύη» και επέβαλε στρατιωτικό νόμο. Σε απόρρητα έγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν, ο στρατάρχης ομολογεί ευθαρσώς ότι η Μόσχα «μπλόφαρε»: ήταν απροετοίμαστη για μαζική εισβολή στην Πολωνία και σε αδυναμία να διατηρήσει εκεί πολυάριθμα στρατεύματα κατοχής.
Αυστηρός, κρυψίνους και υπερσυγκεντρωτικός, ο Κουλίκοφ παρέμεινε στη θέση του διοικητή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας ως το 1989, οπότε ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον καθαίρεσε, όταν έμαθε ότι είχε ξεκινήσει την εκπόνηση νέων οπλικών προγραμμάτων χωρίς πρώτα να τον έχει ενημερώσει. Κατόπιν, τόσο ο ίδιος ο στρατάρχης όσο και άλλοι σκληροπυρηνικοί σοβιετικοί στρατιωτικοί που είχαν παρόμοιες μιλιταριστικές απόψεις έχασαν τη θέση τους στην Κεντρική Επιτροπή του σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ είχε ήδη ανοίξει ο δρόμος που έμελλε να οδηγήσει στην κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Απόστρατος πλέον, ο Κουλίκοφ εξελέγη για λίγα χρόνια βουλευτής τόσο του σοβιετικού όσο και του ρωσικού κοινοβουλίου, γρήγορα όμως εγκατέλειψε την πολιτική.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 5 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk