«Ναι» λέει η Σεούλ στην πρόταση της Β. Κορέας για διαπραγματεύσεις

Ανεμος διαλλακτικότητας πνέει στην κορεατική χερσόνησο με τη Νότια Κορέα να αποδέχεται την πρόταση της Πιονγκιάνγκ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία σειρά θεμάτων.

Ανεμος διαλλακτικότητας πνέει στην κορεατική χερσόνησο με τη Σεούλ να αποδέχεται την πρόταση της Πιονγκιάνγκ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία σειρά θεμάτων, έπειτα από μήνες στρατιωτικών εντάσεων.

Ειδικότερα, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση «αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα» όπως αναφέρει το υπουργείο Ενοποίησης. Ο αρμόδιος για τις σχέσεις Σεούλ – Πιονγκγιάνγκ φορέας, δεν δίνει λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο, στοιχεία τα οποία όπως διευκρινίζει θα ανακοινωθούν όταν καθοριστούν.

Η απάντηση της Νότιας Κορέας ακολουθεί προηγούμενη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Επιτροπή του Βορρά για την ειρηνική επανένωση της Κορέας (επιφορτισμένη με τις σχέσεις με τη Σεούλ), όπου προτείνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων κυρίως ως προς το βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κεσόνγκ και την επανένωση των οικογενειών που χωρίσθηκαν στο τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953.

Η Βόρεια Κορέα, δηλώνει επομένως έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα του Κεσόνγκ, όπου εργάζονταν 50.000 βορειοκορεάτες εργάτες και εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων της Νότιας Κορέας. Η λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης, κρίσιμη για την εισροή ξένου συναλλάγματος στη Βόρεια Κορέα, διεκόπη στις αρχές Απριλίου από την Πιονγκγιάνγκ, όταν η ηγεσία της Βόρειας Κορέας κλιμάκωνε την ένταση στις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έπειτα από την τρίτη της πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο που συνοδεύθηκε από τη διατύπωση στρατιωτικών απειλών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk