Επιμένει στην πολιτιστική εξαίρεση η Γαλλία

Η Γαλλία απειλεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, εάν δεν εξαιρεθούν από αυτή οι βιομηχανίες του πολιτιστικού τομέα, όπως η κινηματογραφική και η μουσική, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, η Βρετανία θέλει να ανακοινώσει την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΗΠΑ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των οκτώ (G8) που θα γίνει τον Ιούνιο στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες πιέζουν έντονα για μία νέα διατλαντική συμφωνία που θα ενισχύσει την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ρίχνει το προσωπικό του βάρος στην κίνηση αυτή.

Ωστόσο, στη Γαλλία κορυφώνεται η εκστρατεία για την υπεράσπιση «της εξαίρεσης του πολιτισμού» – ενός διεθνώς συμφωνημένου συστήματος που επιτρέπει επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές και ποσοστώσεις για την προστασία των εγχώριων κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και μουσικών βιομηχανιών κυρίως από αμερικανικά, αγγλόφωνα προϊόντα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει αναγάγει τη διατήρηση του συστήματος αυτού σε «κόκκινη γραμμή» για τη συμφωνία του όσον αφορά τις εμπορικές διαβουλεύσεις.

Η κίνηση του Παρισιού έρχεται την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένταση των εμπορικών διενέξεων με την Κίνα, η οποία ξεκίνησε έρευνα για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι η έρευνα γίνεται μετά από καταγγελίες εγχώριων παραγωγών της ότι η αύξηση στην κατανάλωση των κρασιών τύπου μπορντό, κιάντι και σαμπάνιας οφείλεται σε παράνομες επιδοτήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για αντίποινα στους δασμούς που πρότεινε η ΕΕ στην εισαγωγή ηλιακών συλλεκτών από την Κίνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk