Σάντος: «Αν θέλουμε να πάμε Βραζιλία πρέπει να νικήσουμε»

Τη νίκη πάση θυσία επί της Λιθουανίας, ζήτησε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, μέσω της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βίλνιους,

Βίλνιους, αποστολή

Πιο σαφής δεν μπορούσε να γίνει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ποδοσφαίρου κ. Φερνάντο Σάντος αναφορικά με το κρίσιμο παιχνίδι της Ελλάδας με τη Λιθουανία στο Βίλνιους την Παρασκευή 7 Ιουνίου. «Οποιος θέλει να πάει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας θα πρέπει να τα δώσει όλα στο αυριανό ματς. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν ούτε για την κούραση, ούτε για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, ούτε για τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε να πάμε στη Βραζιλία; Πρέπει να κερδίσουμε. Οποιος δεν μπορεί, να μου το πει για να μην τον χρησιμοποιήσω» δήλωσε ο πορτογάλος κόουτς, ο οποίος τόνισε ότι οι παίκτες του «θα πρέπει να τρέξουν πολύ και να μοχθήσουν μέσα στο γήπεδο» για να νικήσουν τη Λιθουανία, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη ομάδα», όπως φάνηκε και στα δύο παιχνίδια με τη δυνατή Σλοβακία, απο την οποία έκοψε βαθμούς δις.


Αναλυτικά, ο κ. Σάντος είπε: «Πιστεύω πως όλοι το θέλουμε, άρα για 90 λεπτά πρέπει να τα δώσουμε όλα. Το ξαναλέω αυτή τη φορά, αν κάποιος ποδοσφαιριστής για τον Α ή τον Β λόγο νιώθει κούραση ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να το πει στον προπονητή για να κάνει κι αυτός σωστά τα πλάνα του. Εγώ θέλω να είμαι στη Βραζιλία. Η Λιθουανία είναι ένας πολύ οργανωμένος αντίπαλος. Την είδαμε και στο πρώτο παιχνίδι, ξέρουμε τον τρόπο παιχνιδιού της, είναι πιεστική στα μαρκαρίσματά της και έχουμε δουλέψει για να την αντιμετωπίσουμε. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον αγώνα, έχουμε τη φιλοδοξία να είμαστε στη Βραζιλία, θέλουμε να νικήσουμε στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για να τα καταφέρουμε και ξέρουμε πως πρέπει να το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο αυτό».

Για τον συνθετικό χλοοτάπητα στο γήπεδο: «Είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε, αλλά δεν είναι ώρα για να το συζητήσουμε. Θα κάνουμε την προπόνησή μας, και θα δούμε πως θα ανταποκριθούμε στον αγώνα».

Για το αν θα προσεγγίσει επιθετικά ή αμυντικά τον αγώνα: «Ένας απλός κανόνας του αγώνα είναι πως όταν έχεις τη μπάλα επιτίθεσαι κι όταν δεν την έχεις αμύνεσαι. Αυτά δεν διαχωρίζονται. Όταν θα έχουμε τη μπάλα θα πρέπει να προσπαθούμε να σκοράρουμε, όταν δεν την έχουμε, θα πρέπει να προσπαθούμε να αμυνθούμε καλά και να ανακτούμε την κατοχή».

Για το αν έχει ξεχωρίσει κάποιον παίκτη του αντιπάλου: «Ποτέ δεν δίνουμε σημασία σε μεμονωμένους παίκτες. Είναι πάγια τακτική μας αυτό. Εξετάζουμε ως σύνολο τον κάθε αντίπαλο, προσέχουμε πάντα τα δυνατά τους σημεία και από τη στιγμή που πρέπει να νικήσουμε τον αγώνα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τα καταφέρουμε».

Για την απουσία σημαντικών παικτών στην άμυνα: «Έχουμε 21 ποδοσφαιριστές διαθέσιμους και σκεφτόμαστε πως θα τους χρησιμοποιήσουμε, ποιοι θα είναι οι έντεκα που θα αρχίσουν και τι θα κάνουν για να νικήσουμε τον αγώνα. Δεν χρειάζεται να ορίσουμε παίκτες-κλειδιά, λειτουργούμε σαν σύνολο».

Για την ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει: «Έχω αποφασίσει κατά 95%, πάντα υπάρχει ένα μικρό παράθυρο που μπορεί να σου αλλάξει τα πλάνα, έχω πάρει όμως τις αποφάσεις μου για τον αγώνα».

Για το πώς θα παίξει η Εθνική και αν θα επηρεάσουν οι διαστάσεις του γηπέδου: «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε το παιχνίδι μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι διαστάσεις του γηπέδου, αν είναι πλαστικό ή όχι. Για εμένα είναι κάτι πολύ απλό. Αν θέλουμε να πάμε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, πρέπει να πάρουμε τη νίκη σε αυτό τον αγώνα ανεξαρτήτου συνθηκών, γηπεδικών ή καιρικών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ, γιατί το κάνει κι ο αντίπαλος αυτό, και να παλέψουμε πολύ, γιατί κι αυτό το κάνει ο αντίπαλος. Αν σε αυτούς τους δυο παράγοντες είμαστε ισάξιοι ή καλύτεροι, έχουμε την ποιότητα να τα καταφέρουμε. Αν κάποιος παίκτης αισθάνεται το αντίθετο, ας μου το πει νωρίτερα για να μην τον βάλω να παίξει. Ακόμα περισσότερο από το ποιοι θα είναι οι ποδοσφαιριστές, το σημαντικό για εμένα είναι να νικήσουμε ως ομάδα. Πρέπει να κάνουμε σωστά και ομαδικά, τα πράγματα στην άμυνα και την επίθεση. Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή σε κάθε θέση. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να πιέσουμε τον αντίπαλο ψηλά, να μην κάνει το παιχνίδι του, να τον αναγκάσουμε να κάνει λάθη και να πάρουμε τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο, να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και οργανωμένα να ψάξουμε το γκολ. Δεν πιστεύω σε παίκτες που έχουν μόνο επιθετικές ή μόνο αμυντικές τακτικές».

Για το σύστημα που θα επιλέξει: «Θα παίξουμε 4-3-3 όπως έχουμε κάνει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια στο διαστημα που είμαι στην ομάδα. Το αν θα παίξουμε στο κέντρο σε σχηματισμό 2-1 ή 1-2 δεν το έχω αποφασίσει και θα φανεί αύριο. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές που γίνονται στην Εθνική είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, είτε στο σύστημα είτε σε κάτι άλλο, γιατί όταν έχεις τους παίκτες για τρεις μέρες και η μία είναι ημέρα ξεκούρασης, σε δυο προπονήσεις πώς θα κάνεις μια αλλαγή και να την αφομοιώσουν οι ποδοσφαιριστές; Πώς θα αποδώσουν όπως πρέπει στον αγωνιστικό χώρο; Κατά τη διάρκεια αυτών των δυο χρόνων παίζουμε 4-3-3 ή 4-4-2 που γυρνάει ο επιθετικός για να πάρει μπάλα και γίνεται 4-2-3-1, είναι ένα σύστημα που το ξέρουν καλά οι ποδοσφαιριστές, νιώθουν άνετα και με αυτό θα παίξουμε και στον αυριανό αγώνα».

Για την κρισιμότητα του αγώνα κι αν αυτό αγχώνει την ομάδα: «Όταν λέμε ότι έχουμε υποχρέωση ή λέμε «πρέπει», το λέμε προφανώς γιατί θέλουμε να είμαστε στη Βραζιλία. Το «πρέπει» είναι ένα κίνητρο, ένα όνειρο που έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές για να είναι στη μεγάλη αυτή γιορτή. Θα τους επηρεάσει θετικά και δεν θα είναι βάρος στα πόδια τους. Θα τους δώσει ένα όραμα και ενθουσιασμό για να αποδώσουν καλύτερα και να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο. Οι παίκτες το ξέρουν καλά αυτό και γνωρίζουν πως για να περάσουμε πρέπει να πάρουμε τα πέντε παιχνίδια που απομένουν. Με πέντε νίκες θα κυνηγήσουμε την πρώτη θέση αλλά ακόμα κι αν δεν την κατακτήσουμε θα έχουμε τη δυνατότητα μέσω των μπαράζ να πάμε στη Βραζιλία».

Για το τι πρέπει να κάνει η Εθνική για να νικήσει: «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κερδίσουμε. Άρα, πρέπει να βάλουμε περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο. Είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για αυτό τον αγώνα, έχουμε δει βίντεο του αντιπάλου. Ξέρουμε τη Λιθουανία, είναι μια ομάδα που πιέζει στα μαρκαρίσματά της και ξέρουμε τι μπορεί να κάνει επιθετικά. Από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε καλύτερα αυτά τα πράγματα από τον αντίπαλο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για εμάς. Αυτό είπα και στους παίκτες. Το κλειδί του αγώνα είναι το κατά πόσο θα μπορέσουμε όταν έχουμε την κατοχή να πιέσουμε τον αντίπαλο και όταν δεν την έχουμε να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να κάνει λάθη. Να μην περιοριστούμε σε κάλυψη χώρου. Να δημιουργήσουμε υπεροπλία στο κέντρο και να μην αφήσουμε τη Λιθουανία να κάνει κατοχή. Αν το κάνουμε ψηλά, θα είναι καλό για εμάς γιατί θα είμαστε κοντά στην αντίπαλη εστία. Αλλά όπου και να γίνει, θα είναι θετικό γιατί θα πιέσουμε, θα τρέξουμε και θα κυνηγήσουμε τον αντίπαλο να κάνει λάθη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk