Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τον περιορισμό των «μικρών» διαδηλώσεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας απεστάλη από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μέσω της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης σε συναθροίσεις ιδιαίτερα μικρού μεγέθους, το οποίο υπέγραψε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Νίκος Δένδιας.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περί «Τροποποίησης του Π.Δ. 141/1991 (Α΄ 58/30-04-1991) «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών»» αναθέτει με το άρθρο 1 στην αστυνομική αρχή την αρμοδιότητα «επί δημοσίων συναθροίσεων».
Επιπλέον στο παλιό άρθρο 131 του Π.Δ. 141/1991 (Α΄ 58) η παράγραφος 2 αναριθμείται στο νέο σχέδιο Π.Δ. σε 3 και προστίθεται παράγραφος υπ’ αριθμόν 2, όπου προβλέπονται τα εξής:
«α. Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις.

»Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

»β. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

»γ. Επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις».

Είχαν προηγηθεί για το θέμα συναντήσεις του κ. Δένδια με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης με τον Δήμαρχο Αθηναίων, φορείς του Τουρισμού και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk