Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μηδενικές αυξήσεις υπέγραψε η ΠΝΟ

Την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης το συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.ας.

Την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης το συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία θα επιδώσουν έγγραφο με το οποίο θα ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών σε πληρώματα αλλά και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.
Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι αύριο Παρασκευή θα επιτραπεί κανονικά ο απόπλους των πλοίων «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για εξόφληση έως τέλος Ιουνίου.
Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν προειδοποιήσει ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι «με εντολές Σαμαρά – Μουσουρούλη και με απαράδεκτη παρέμβαση εισαγγελέων κλιμακώνεται η κυβερνητική και εισαγγελική τρομοκρατία σε βάρος του ναυτεργατικού κόσμου, ο οποίος διεκδικεί αγωνιστικά ό,τι το ιερότερο για κάθε εργαζόμενο: την πληρωμή των δεδουλευμένων, αφού οι ναυτεργάτες δουλεύουν απλήρωτοι, με τις οικογένειές τους να πεινάνε, έως και εφτά μήνες».
«Ακόμα και αυτό το βρώμικο καθεστώς της επιστράτευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοσθεί σε ναυτεργάτες που αντιστέκονται διεκδικώντας αγωνιστικά τα δεδουλευμένα τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στη δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικρίνει γιατί εφαρμόσαμε το νόμο. Προφανώς δεν επιθυμεί την εφαρμογή του νόμου. Ας σκεφτούν μόνο πώς βοηθούν τον εαυτό τους οι απλήρωτοι ναυτεργάτες παραλύοντας το λιμάνι, νεκρώνοντας τη ναυσιπλοΐα και θέτοντας σε ομηρία τα νησιά. Το δίκαιο θα αποδοθεί, αλλά μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Αυτός ο παραλογισμός θα λάβει τέλος».
Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Εν τω μεταξύ στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011, η δε νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.
Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.
Ωστόσο, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.
Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Αναφερόμενος στην υπογραφή της ΣΣΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ.Μουσουρούλης σημείωσε ότι «η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακρού και ουσιαστικού διαλόγου, τον οποίο το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προέκρινε και ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή. Θέλω να συγχαρώ και τα δύο μέρη για την ωριμότητα και τη σύνεση την οποία επέδειξαν, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας. Όλοι μαζί, Πολιτεία, πλοιοκτήτες και ναυτεργασία πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει εργασιακή ειρήνη και σταθερότητα στον κρίσιμο για την οικονομία μας και την κοινωνία μας χώρο της ακτοπλοΐας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk