Με χρηματοδότηση του Δήμου Αθηναίων η ανάπλαση του Αγίου Παντελεήμονα

Με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου Αθηναίων (που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ) θα προχωρήσει η ανάπλαση των δυο πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής μετά την προ ημερών απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού να απεντάξει τα έργα ανάπλασης των δυο πλατειών.

Με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου Αθηναίων (που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ) θα προχωρήσει η ανάπλαση των δυο πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής μετά την προ ημερών απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού να απεντάξει τα έργα ανάπλασης των δυο πλατειών.

Τη σχετική λύση προτίθεται να προωθήσει ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την απένταξη των δυο έργων, που είχαν υπαχθεί το 2011 στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση της Αθήνας και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ (2007-2013), με ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης από την περιφέρεια Αττικής.

Το έργο τελικά απεντάχθηκε από τον περιφερειάρχη Αττικής, καθώς όπως σημειώνει ο Γ.Σγουρός, δεν είχε υπάρξει κανένα σημάδι προόδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αναπάντητο παραμένει γιατί δεν είχε υπάρξει καμία πρόοδος στα έργα, δεδομένου ότι οι μελέτες για τις πλατείες ήταν έτοιμες από το 2010.

Πάντως, ο Γ. Σγουρός ανακοίνωσε ότι τα χρήματα από την απένταξη θα απορροφηθούν σε έργα «που συνδυάζουν κοινωνική αναγκαιότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση κοινοτικών πόρων».

Κατεξοχήν τέτοιο έργο αποτελεί η ανάπλαση-πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, έργο του οποίου ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά η ευθύνη για την υλοποίησή του και το κόστος βαρύνουν το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων είχε εκτιμηθεί από το ΥΠΕΚΑ σε 6 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τις τρεις πλατείες, Αγ. Παντελήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου. Στην πορεία εκτιμάται ότι ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ, μόνο για τις δυο πλατείες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, οι αναπλάσεις στις πλατείες, πέρα από διαπλατύνσεις πεζοδρομίων με μελλοντικό στόχο να δημιουργηθεί μια διαδρομή περιπάτου έως το Πεδίον του Άρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος, την ενοποίηση χώρων πρασίνου και τον εμπλουτισμό πρασίνου κ.α., είχαν ως στόχο και τη μεταστροφή του κοινωνικού κλίματος στις δυο πλατείες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, η απένταξη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής των έργων στις δύο πλατείες ήταν «προδιαγεγραμμένη, λόγω της υπερβολικής κοστολόγησης και της δυσαρμονίας τους με τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Ωστόσο, μετά την τελευταία εξέλιξη, ο δήμος Αθηναίων εξετάζει κάθε δυνατότητα, ώστε να εντάξει την αναβάθμιση των δύο πλατειών και της ευρύτερης περιοχής, στο δικό του χρηματοδοτικό σχεδιασμό, σε ένα πλαίσιο κόστους, περισσότερο ρεαλιστικό και βιώσιμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk