«Καμπάνες» για όσους κερδοσκοπούν με ακατάλληλα τρόφιμα

Βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης προβλέπει πολυνομοσχέδιο (περισσότερα στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος») του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και «παίζουν» κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης προβλέπει πολυνομοσχέδιο (περισσότερα στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος») του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και «παίζουν» κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της δημόσιας υγείας. Με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται αναμόρφωση του συστήματος επιβολής μέτρων και κυρώσεων σε παραγωγούς, εταιρείες και καταστήματα που σχετίζονται με τη διακίνηση τροφίμων και ζωοτροφών.
Τα …παραπτώματα όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ζωοτροφών θα επισείουν εκτός από χρηματική ποινή και ποινές φυλάκισης οι οποίες σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να φτάσουν και τα 4 χρόνια. Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν φυλάκιση:
– τουλάχιστον 3 μηνών σε όποιον κατά την άσκηση του επίσημου ελέγχου παρεμποδίζει ή δυσχεραίνει τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών
– 12 μηνών σε όποιον παράγει, διακινεί, διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα επιβλαβή για την υγεία (όπως αυτά ορίζονται σε Παράρτημα του νομοσχεδίου) εκτός εάν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή από άλλες κείμενες διατάξεις.
– 5 μηνών σε όποιον παράγει και διαθέτει νοθευμένα τρόφιμα. Όταν η παραγωγή και διάθεση γίνονται με δόλο ή βαριά αμέλεια, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 μηνών.
– 10 μηνών σε όποιον παρασκευάζει ή θέτει σε κυκλοφορία ζωοτροφές επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων ή το περιβάλλον.
Για όποιον διαθέτει στην αγορά ή χρησιμοποιεί ή μεταποιεί γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που προορίζονται για χρήση ως ζωοτροφές ή περιέχουν «μεταλλαγμένα», χωρίς να υπάρχει έγκριση, προβλέπεται φυλάκιση από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές διπλασιάζονται.
Πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ
Όσον αφορά τα πρόστιμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή από 61.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, για την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών προϊόντων, καθώς και για τη μη τήρηση της νομοθεσίας που αφορά το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα που περιέχουν ή αποτελούνται ή παράγονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.
Βαριές θα είναι και οι ποινές για όσους εκμεταλλεύονται τις ονομασίες ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) σε αμπελοοινικά προϊόντα τα οποία δεν δικαιούνται να φέρουν τις ενδείξεις αυτές.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές, προβλέπεται πρόστιμο έως και 80.000 ευρώ σε επιχείρηση που δεν εφαρμόζει σύστημα αυτοελέγχου (εάν προβλέπεται).
Για παράνομη εισαγωγή ζωοτροφών ή παρασκευή τους σε παράνομες εγκαταστάσεις προβλέπονται πρόστιμα έως 20.000 ευρώ. Μάλιστα εάν η παρασκευή τους θεωρηθεί ότι είναι επιβλαβής για την υγεία ανθρώπων, ζώων ή του περιβάλλοντος και περιέχουν απαγορευμένα συστατικά τότε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 60.000 ευρώ.
«Ελληνοποιήσεις»
Για θέματα που αφορούν την υγεία των ζώων (μη σήμανση ή παραποίηση της σήμανσης κτλ.) τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 έως 10.000 ευρώ. Εάν όμως ένας παραγωγός παραλείψει να δηλώσει στις αρμόδιες αρχές αυξημένη θνησιμότητα των ζώων, ή εμπορεύεται παράνομα ζώα, ή εισάγει παράνομα ζώντα ζώα από τρίτες χώρες τότε το ποσό μπορεί να φτάσει τις 60.000 ευρώ.
Δεν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις όταν:
α) η επιχείρηση στα πλαίσια του αυτοελέγχου διαπιστώσει μη συμμόρφωση ως προς τη νομοθεσία, το δηλώσει στην αρμόδια αρχή και λάβει άμεσα τα δέοντα μέτρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τον περιορισμό του κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι το προϊόν δεν έχει εγκαταλείψει την εγκατάσταση ή δεν έχει καταναλωθεί.
β) μη ασφαλή τρόφιμα, ζωοτροφές, ζωικά υποπροϊόντα ή παράγωγα προϊόντα ζωικών υποπροϊόντων αποσύρονται ή κατάσχονται βάσει του συστήματος RASFF, εφόσον αυτά έχουν παραχθεί εκτός της χώρας και μόνο στις περιπτώσεις που αποδειχθεί άγνοια ή απουσία δόλου από τον υπεύθυνο της επιχείρησης που προορίζεται το φορτίο.
γ) τρόφιμα, ζωοτροφές, ζωικά υποπροϊόντα ή παράγωγα προϊόντα ζωικών υποπροϊόντων διατέθηκαν ή διακινήθηκαν και το επίπεδο των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων δεν επέτρεπε την τεκμηρίωση βλάβης για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Ωστόσο, λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα συμμόρφωσης για την αποτροπή του κινδύνου, όταν αυτός διαπιστωθεί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk