Πρόβες επικοινωνίας από τη μήτρα ξεκινούν τα βρέφη, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.

Όπως είδαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Ντάραμ και του Λάνκαστερ σε υπερήχους τεσσάρων διαστάσεων οκτώ κοριτσιών και επτά αγοριών, τα έμβρυα ενόσω βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους άρχιζαν να προβάρουν διάφορες γκριμάτσες – από ένα απλό χαμόγελο μέχρι την περίπλοκη κίνηση του σηκώματος του φρυδιού και τις «ρυτιδιασμένες» συσπάσεις της μύτης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Νάντια Ράισλαντ η κατανόηση της «φυσιολογικής ανάπτυξης» θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς ως προς την ανίχνευση αναπτυξιακών προβλημάτων κατά την κύηση.

«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο τα έμβρυα νιώθουν πόνο, ούτε γνωρίζουμε κατά πόσο οι εκφράσεις του προσώπου σχετίζονται με το πώς αισθάνονται τη συγκεκριμένη στιγμή» εξηγεί χαρακτηριστικά η ειδικός.

Επικοινωνία από ηλικία 0

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κινήσεις του προσώπου συνδέονται περισσότερο με την εγκεφαλική ωρίμανση παρά με τα πραγματικά συναισθήματα των εμβρύων.

Τα ευρήματα των Βρετανών έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία τα υγιή έμβρυα αναπτύσσουν σταδιακά τις εκφράσεις του προσώπου τους, ξεκινώντας από πιο απλές και καταλήγοντας σε πιο περίπλοκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η ικανότητα των μωρών να δείχνουν τον πόνο με εκφράσεις του προσώπου τους κατά τη γέννησή τους είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν στα άτομα που τα φροντίζουν τη δυσφορία ή τον πόνο που μπορεί να βιώνουν» υπογραμμίζει η δρ Ράισλαντ.