«Είναι η ώρα να ξεσηκωθεί η κοινωνία», σημείωσε το βράδυ της Πέμπτης από το Ηράκλειο της Κρήτης ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν των επιθέσεων στην κυβέρνηση, στο ΠαΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ, η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε πολλές εσωκομματικές αναφορές, όχι όμως όσο αιχμηρές θα ανέμενε κανείς, δεδομένης της έντασης που καλλιεργείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε παρά ταύτα «συνειδητή πειθαρχία» από τους συντρόφους του.
«Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε κόμμα στελεχών, σοφών κατ’ απονομήν, κατόχων της απόλυτης αλήθειας», είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στους επικριτές του σχεδίου ομογενοποίησης και συμπλήρωσε: «Διαλεγόμαστε, συζητάμε, διαφωνούμε, και δημόσια αν χρειαστεί, για την πολιτική μας. Αυτή είναι η μια πλευρά της συλλογικής μας ευθύνης. Αλλά και υπερασπιζόμαστε όσα συλλογικά αποφασίζουμε, ξέρουμε τη σημασία της συνειδητής πειθαρχίας, δρούμε όλοι μαζί στους κοινούς στόχους -αυτή είναι η άλλη πλευρά της συλλογικότητας».
Ο κ. Τσίπρας, παίρνοντας αφορμή από την εμφάνιση της λέξης «ΣΥΡΙΖΑ» σε έναν τοίχο με συνθήματα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, είπε ότι «δεν περιμένει πλέον μόνο η ελληνική κοινωνία από εμάς. Περιμένει όλος ο κόσμος» και μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Η Ευρώπη περίμενε από την Ελλάδα την σπίθα μιας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής. Οι εξεγερμένοι της πλατείας Ταξίμ αναγνωρίζουν σε εμάς ένα κόμμα της αριστεράς, που τρόμαξε το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και απείλησε τους συσχετισμούς».
Σε ό,τι αφορά το «success story» για το οποίο μιλά ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπέ ότι success story «δεν είναι τα οικονομικά επιτεύγματα του Μνημονίου. Ούτε η προοπτική κάποιας ανάκαμψης, αλλά το γεγονός ότι μετά από όσα έχουν κάνει, όσα έχουν υπογράψει και όσα έχουν παραδεχτεί ότι σκοπεύουν να κάνουν, καταφέρνουν να είναι ακόμα γαντζωμένοι στην εξουσία».
Παράλληλα, για το ΠαΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ, είπε, σε μία ακόμη προσπάθεια απαξίωσής τους και ανάδειξης της «μονομαχίας» με την ΝΔ: «Απορούμε με τους συγκυβερνώντες. Με το ΠαΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ, που ισχυρίζονται ακόμα ότι εκφράζουν τον προοδευτικό χώρο. Που δέχονται τα χαστούκια και τα τετελεσμένα απανωτά. Που μόλις μετά βίας καταφέρνουν να ψελλίσουν κάποια ένσταση για να μην αναιρέσουν εντελώς τον εαυτό τους. Και που μαζεύουν αυτή την ένσταση αμέσως μόλις οι κύκλοι του Μαξίμου ψελλίσουν την λέξη εκλογές. Τότε σπεύδουν ευθύς αμέσως να διαβεβαιώσουν ότι δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να απειλήσουν την συνοχή της κυβέρνησης».
Μιλώντας ειδικότερα για την Κρήτη, υπογράμμισε ότι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι ακριβώς ετοιμάζεται στον τόπο μας. «Όλα τα κοράκια έχουν μαζευτεί και πετάνε πάνω από το νησί, ψάχνοντας fast track επιχειρηματικές ευκαιρίες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος: Τουριστικές εγκαταστάσεις φαραωνικού τύπου, ενάντια σε κάθε χωροταξικό σχεδιασμό, και σε κάθε λογική σεβασμού στον περιβάλλον. Και, βεβαίως, με εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Επιδοτούμενες ενεργειακές εγκαταστάσεις, δεκαπλάσιας ισχύος από τις πραγματικές ανάγκες του νησιού. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.