Δ. Αβραμόπουλος:Η Ελλάδα επανακτά κύρος, λόγο και ρόλο στην περιοχή

«Η Ελλάδα σταδιακά αρχίζει και βρίσκει και πάλι μία θέση κύρους και αξιοπιστίας και στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο διεθνές γίγνεσθαι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ.

«Εδώ και λίγα χρόνια, το κύρος της χώρας μας διεθνώς τραυματίστηκε. Όλα αυτά, με μια σειρά πρωτοβουλίες και μια εξωτερική πολιτική εξωστρεφή, δυναμική, οραματική ξαναδίνουν στη χώρα μας κύρος, λόγο και ρόλο. Ιδιαίτερα δε, στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία ταράσσεται και πάλι αυτόν τον καιρό από μια σειρά από κρίσεις που φοβούμαι ότι μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η Ελλάδα είναι και παραμένει ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Όλες δε οι αποστολές που αναλαμβάνονται στο όνομα της Ευρώπης σε αυτό αποβλέπουν και η Ελλάδα έχει έναν κεντρικό ρόλο να παίξει» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών περιλάμβανε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις όπως, η ναυτιλία, η εμπορική συνεργασία και η ενέργεια. Η κατάσταση στην Τουρκία, η κρίση στη Συρία, το Μεσανατολικό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά φυσικά και το Κυπριακό ήταν, επίσης, ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.

Για το Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως «θα πρέπει να στηριχτεί κάθε προσπάθεια, ώστε να συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες, πάντοτε υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Κύπρος από τη μεριά της «έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή. Με την επίλυση του προβλήματός της και την επανένωση του νησιού, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στο όνομα των κοινών σκοπών που όλη η Ευρώπη και όλοι μας θέλουμε να προωθήσουμε».

Επεσήμανε, ακόμα, ότι η συνάντησή του με τον Γουίλιαμ Χέιγκ δεν έγινε όπως συνήθως με «σημειώσεις που οδηγούσαν τη συζήτηση», αλλά, όπως είπε, «συζητήσαμε για όλα τα θέματα ανοιχτά. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αξία και η σημασία της έντιμης διπλωματίας. Όλα αυτά σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας».

Οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε «εξαιρετικά θερμό και εποικοδομητικό κλίμα» όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να «δυναμώσει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών», ενώ τόνισε ότι επιθυμεί μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Αθήνας-Λονδίνου και για τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, «που είναι πάντα ισχυροί» όπως επεσήμανε.

«Ξεκινήσαμε αναβιώνοντας παλιές ισχυρές θέσεις και σχέσεις» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης της επιτροπής βρετανο-ελληνικής φιλίας του βρετανικού κοινοβουλίου, με τη νέα της σύνθεση. Η διακομματική αυτή ομάδα της βρετανικής Βουλής θα έρχεται σε επαφή με Έλληνες βουλευτές, με στόχο να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο κρατών.

Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πρόσκληση στον Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Αθήνα και όπως σημείωσε «όλα αυτά θα γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk