Αντώνης Σαμαράς: «Η κατάρρευση της Ελλάδας είναι απίθανο σενάριο»

Με τον φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν συναντήθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με αφορμή την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, ο έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Helsinking Sanoat, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι από το «grexit» η Ελλάδα πέρασε στο «grecovery» και πως «η κατάρρευση της Ελλάδας είναι στην πράξη απίθανο σενάριο».

Με τον φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν συναντήθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με αφορμή την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, ο έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Helsinking Sanoat, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι από το «grexit» η Ελλάδα πέρασε στο «grecovery» και πως «η κατάρρευση της Ελλάδας είναι στην πράξη απίθανο σενάριο». Αναφερόμενος στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, διαμηνύει ότι «οι Έλληνες δεν είναι φασίστες», αλλά «έχουν μόνο χάσει την ελπίδα τους».

«Τώρα πια κανείς δεν πιστεύει στην επιστροφή της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή» λέει ο πρωθυπουργός και σημειώνει ότι «έχουμε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα. Η προσαρμογή της δημόσιας οικονομίας προχωρά με τον ρυθμό που έχουν ορίσει οι πιστωτές ενώ το δημόσιο έλλειμμα συρρικνώνεται με ταχύτητα πρωτόγνωρη».

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πάντως ότι «η κατάσταση είναι ένας κοινωνικός εφιάλτης και προσθέτει ότι το 2013 θα είναι το δυσμενέστερο όλων», αλλά επισημαίνει ότι «από του χρόνου η οικονομία θα παρουσιάσει ελαφρά ανάκαμψη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και διαμηνύει ότι «οι Έλληνες δεν είναι φασίστες, έχουν μόνο χάσει την ελπίδα τους. Οι άνθρωποι χρειάζεται να πιστέψουν ότι οι θυσίες τους θα αποφέρουν καρπούς».

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι προσεκτικός όταν σχολιάζει το σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, θεωρεί ότι τα μέτρα των Βρυξελλών επιδέχονται βελτίωσης και ότι παράλληλα με τις περικοπές, θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρξει ανάκαμψη μετά από τις θυσίες που έχουν κάνει οι άνθρωποι» υπογραμμίζει.

Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τα λάθη που έγιναν από τους δανειστές κατά τη διάσωση της χώρας. «Εάν διαβάσετε αυτήν την πρόσφατη έκθεση [του ΔΝΤ] θα θυμηθείτε πιθανότατα ότι εγώ είχα δώσει έμφαση και ουσιαστικά είχα ασκήσει κριτική από την αρχή για αυτά που το ΔΝΤ αναφέρει ως λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη. «Αυτό κάνω εδώ και έναν χρόνο, διορθώνω τα λάθη», είπε.

Είπε πάντως ότι έχει κάνει κριτική στο παρελθόν για το πρόγραμμα και συνέχισε: «Δεν κοιτάζω πίσω, κοιτάζω μπροστά». «Εμείς πρέπει να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε μία επιτυχία για την Ελλάδα, που θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Δεν είναι αισιόδοξος, είμαι πραγματιστής, πατάω γερά στα πόδια μου. Η Ελλάδα περνάει στο αισιόδοξο σενάριο, θέλουμε να την βγάλουμε από την κρίση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, το γρηγορότερο».

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ακόμη ακλόνητος θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνει ότι το κοινό νόμισμα προϋποθέτει κοινή οικονομική πολιτική, υποστηρίζει ότι η τραπεζική ένωση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει «ναι» στο κοινό χρέος δηλαδή στα ευρωομόλογα, αλλά αναφέρει ότι «η ώρα τους δεν είναι τώρα, αλλά μετά την κρίση».

Την Παρασκευή ο Αντ.Σαμαράς θα μιλήσει στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη – Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Γίρκι Κατάινεν

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν, ο Αντ.Σαμαράς υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απλώς δεν υφίσταται και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μιλά πια για grexit αλλά για grecovery.

Τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, όσο και φινλανδός ομόλογός του αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός που ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της χώρας μας, έδειξε ότι έχει αλλάξει στάση, ενώ σε ερώτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απάντησε ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω, το θέμα δεν είναι τώρα στο τραπέζι», αλλά πρόσθεσε ότι το Eurogroup «θα επανέλθει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό.

Ο κ. Κατάινεν δεν απάντησε σε ερώτηση για την έκθεση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι δεν την έχει διαβάσει, αλλά πρόσθεσε ότι στην περίοδο που είχε καταρρεύσει η Leaman Brothers στόχος ήταν να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για την Ελλάδα για να μην επεκταθεί η κρίση στην ευρωζώνη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη:

«Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, αναστρέψαμε τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με πεποίθηση για την παραμονή της. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας μήνα με τον μήνα, μειώνουμε το έλλειμμα με ταχείς ρυθμούς, κάνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις και μετατρέπουμε την Ελλάδα σε χώρα φιλική για τις επενδύσεις. Περιμένουμε αύξηση του τουρισμού, κάνουμε δομικές αλλαγές, περιμένουμε επενδύσεις, απελευθερώνουμε τις αγορές».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει βαρύ κοινωνικό κόστος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλο ποσοστό της ανεργίας, κυρίως στης ανεργία των νέων, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί.

Μίλησε ακόμη για τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν στην χώρα, των οποίων η αξιοποίηση θα συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Φινλανδία, που αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν, πέτυχε δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με την εκπαίδευση των νέων και ότι κι εμείς θα πετύχουμε και μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία της.

Ο κ. Κατάινεν μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση που περνούν οι Έλληνες και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή ηγεσία, έχει πάρει σκληρά μέτρα και έχει επιβάλλει φόρους, αλλά, ήδη, φαίνονται αποτελέσματα.

Στην συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πρόβλημα της ανεργίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα που να βοηθούν τους νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά.

Ανέφερε ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι υπάρχουν φινλανδικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και έχουν έλθει σε επαφή μαζί του.

Ο κ. Κατάινεν ρωτήθηκε για το θέμα των εγγυήσεων που είχε πάρει, προκειμένου να συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας, κάτι για το οποίο δέχεται κριτική στο εσωτερικό της χώρας του και απάντησε ότι αυτά έχουν γίνει δημόσια, ενώ δεν εύχεται χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά το φινλανδικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες, που έδωσαν τις εγγυήσεις και όχι το ελληνικό δημόσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk