Σύλλογος Γονέων 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Αξιότιμε κ. Διευθυντή,
Η εφημερίδα Σας στο φύλο της Κυριακής 2 Ιουνίου 2013 δημοσίευσε το άρθρο «Ιστορικά κτίρια VS άστεγων σχολείων» που υπογράφει ο κ. Γιώργος Πουλιόπουλος.
Επιθυμούμε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που χαρακτηρίζει τόσο εσάς προσωπικά όσο και την έγκριτη εφημερίδα Σας να δημοσιεύσετε τις παρακάτω επισημάνσεις, τι οποίες αν και καταστήσαμε γνωστές στον κ. Πουλιόπουλο, ο ίδιος επέλεξε να μην τις συμπεριλάβει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις και οι αναγνώστες της εφημερίδας Σας να μην πληροφορούνται σφαιρικά.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην προσφυγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Μonumenta κατά της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου περί μη χαρακτηρισμού ως μνημείων των δύο κτισμάτων (Αμφιθέατρο – Γυμναστήριο) της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μαρασλείου, χωρίς να γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε την σχετική απόφαση μετά από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.), του μόνου κατά τον νόμο αρμόδιου οργάνου να εκφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. Η παράλειψη αυτή συμβάλλει στο να προάγονται ερμηνείες περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, γεγονός άλλωστε που ο συντάκτης ευθέως το θέτει στην εισαγωγή του άρθρου.
Δεν αναφέρονται, επίσης, ρητά οι θέσεις του Συλλόγου μας, παρά το γεγονός ότι τις διατυπώσαμε και εγγράφως στον κ. Πουλιόπουλο. Αντίθετα προτιμήθηκε μια ερμηνευτική προσέγγιση του αρθρογράφου, η οποία αποκρύπτει και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα οι θέσεις του Συλλόγου μας είναι ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί η συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2004 μεταξύ της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος για να στεγαστούν το 15ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αθηνών και παράλληλα προβλέπει και άλλες εγκαταστάσεις (Αμφιθέατρο – Γυμναστήριο) προς χρήση τόσο από τα Πρότυπα – Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Μαρασλείου όσο και από το Πανεπιστήμιο. Για τον σκοπό αυτό α) έχει γίνει παραχώρηση του χώρου από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών β) έχει ψηφιστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για την ανέγερση σχολικών κτιρίων σε πανεπιστημιακούς χώρους με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου, γ) ανατέθηκε και εκπονήθηκε η μελέτη από την ΟΣΚ ΑΕ και υπήρχε και η σχετική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου. Η μόνη αιτία για την οποία το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα είναι η προσφυγή της εταιρείας Μonumenta κατά της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου περί μη χαρακτηρισμού ως μνημείων των δύο κτισμάτων (Αμφιθέατρο – Γυμναστήριο) της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μαρασλείου. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λάθος στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς οι υπεύθυνοι της είναι παγιδευμένοι στην αντίληψη της συλλήβδην διάσωσης όλων των σχολικών κτισμάτων του μεσοπολέμου ανεξάρτητα από το γεγονός ότι: α) τα συγκεκριμένα κτίσματα (Αμφιθέατρο – Γυμναστήριο) αποτελούν προσθήκες στον χώρο, β) θα μπορούσε η Πολιτεία, εάν πράγματι ήταν μνημεία, να τα χαρακτηρίσει από το 1972 όταν χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το νεοκλασικό κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, εντούτοις, όμως, αυτό δεν έγινε, και γ) το πλέον αρμόδιο, κατά τον νόμο, όργανο να εκφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη έχει τοποθετηθεί αρνητικά στον χαρακτηρισμό τους. Με βάση τα πιο πάνω, ειλικρινά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατό να αξιώνει η συγκεκριμένη εταιρεία τον χαρακτηρισμό τους ως μνημείων αδιαφορώντας παντελώς για τις απαράδεκτες για κάθε πολιτισμένη χώρα συνθήκες που φοιτούν οι μαθητές του Σχολείου μας, το ψυχικό κόστος των εκπαιδευτικών που λειτουργούν και επιτελούν τεράστιο έργο σ’ αυτές τις συνθήκες και το ψυχικό κόστος των γονέων του Σχολείου αλλά και των γονέων της περιοχής που ζουν κάθε χρόνο με την αβεβαιότητα εάν θα λειτουργεί το σχολείο ή όχι, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.
Η παράλειψη όλων των παραπάνω πληροφοριών που και εγγράφως δόθηκαν στον αρθρογράφο, μας δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητα του άρθρου. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη α) το γεγονός ότι παρότι γίνεται εκτενής αναφορά στα επίμαχα κτίσματα του Αμφιθεάτρου – Γυμναστηρίου, αυτά δεν απεικονίζονται, αλλά επιλέγεται να απεικονιστεί σε αντιδιαστολή με τα containers το διατηρητέο κτήριο της Μαρασλείου Ακαδημίας, το οποίο βέβαια είναι κόσμημα και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 1972 ως μνημείο β) φιλοξενούνται εκτενώς και άλλες δύο περιπτώσεις σχολείων για τις οποίες έχει προσφύγει, όλως τυχαίως, στο Συμβούλιο Επικρατείας η ίδια εταιρεία, Μonumenta, και γ) η εκπρόσωπος των Προτύπων – Πειραματικών φέρεται να μην γνωρίζει ότι οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται αναβαθμίζουν και τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία γίνεται πρόδηλα εμφανής η στρέβλωση της πραγματικότητας.
Επειδή θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο παραποιεί την πραγματικότητα και επειδή ελπίζουμε ότι είναι κοινός τόπος η προσπάθεια σφαιρικής πληροφόρησης – ενημέρωσης των αναγνωστών, ευελπιστούμε στην αποκατάσταση των στρεβλώσεων.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Γ. Πασιαρδής Π. Μαργαρίτη