ΣΥΡΙΖΑ: Μας δικαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ

Ως δικαίωση των δικών του προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και την αρνητική επίδραση που θα έχει το πρόγραμμα της τρόικας για τη χώρα, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση του ΔΝΤ.

Ως δικαίωση των δικών του προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και την αρνητική επίδραση που θα έχει το πρόγραμμα της τρόικας για τη χώρα, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση του ΔΝΤ.

Σε ανεπίσημο σημείωμά του με το οποίο αναλύει σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι στην έκθεση του Ταμείου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρατηρήσεις όπως οι εξής:

  • παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε η επιβαλλόμενη με τα μνημόνια πολιτική λιτότητας.
  • παραδοχή ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή το 2010, ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας διότι θα δημιουργούσε διεθνώς πανικό τύπου Lehman-Brothers και ότι η αναδιάρθρωση με το PSI+ δεν ήταν αποτελεσματική.
  • παραδοχή ότι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις επενδύσεις.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτές και άλλες παρόμοιες παραδοχές στην έκθεση του ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν την κριτική που από την πρώτη στιγμή και σταθερά διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, ενώ παράλληλα διαψεύδουν όλους όσοι χαρακτήριζαν την κριτική και τις εναλλακτικές προτάσεις του κόμματος ως «εκτός πραγματικότητας», «μη ρεαλιστικές» ή ακόμη και «ανύπαρκτες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι παραδοχές του ΔΝΤ διαψεύδουν περίτρανα όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που διαρκώς θριαμβολογούσαν ότι «σώσαμε τη χώρα» και επίσης, καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Σαμαράς – Βενιζέλος κορόιδευαν το πανελλήνιο όταν ισχυρίζονταν ότι το PSI+ καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο.

Επίσης, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση του ΔΝΤ περιέχει παρατηρήσεις που διαψεύδουν την συγκυβέρνηση Σαμαρά όταν μιλάει για «success story», «greecovery» και μη λήψη νέων μέτρων. Αυτό γιατί, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΔΝΤ θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων το μη βιώσιμο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το συμπέρασμα, με βάση την έκθεση, είναι ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής πορείας που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «τόσο οι παραδοχές του ΔΝΤ γι’ αυτή την εγκληματική πολιτική, όσο και οι πιέσεις του για επιθετικότερη συνέχισή της, καθιστούν κατεπείγουσα την ανάγκη να διεκδικηθεί αλλαγή πορείας, έξω από τα δεσμά του Μνημονίου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk