Ντράγκι: «Τα επιτόκιά μας θα παραμείνουν χαμηλά για όσο χρειαστεί»

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα χρειαστεί, είπε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα χρειαστεί, είπε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάστηκαν και μέτρα για την ανάπτυξη πέρα από το θέμα των επιτοκίων «τα οποία κρατάμε στα υπόψη».

Επανέλαβε την εκτίμηση για σταθεροποίηση της οικονομίας στην ευρωζώνη εντός του 2013 και ζήτησε με έμφαση ταχεία υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.

«Ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις προοπτικές για ανάκαμψη της Ευρωζώνης», είπε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας που κατέληξε στη διατήρηση του επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό 0,5%.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί και θα κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς εντός 2013.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη που γίνεται από την ΕΚΤ για την ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω: από 0,1% ανάπτυξη το 2014, το ποσοστό εκτιμάται πλέον σε 1,1%.

Ο ιταλός τραπεζίτης συμπλήρωσε ότι το ΔΣ εξέτασε σειρά μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη πέρα από το θέμα των επιτοκίων: «όμως προς το παρόν δεν βλέπουμε το λόγο να δράσουμε συλλογικά σε όλα τα μέτωπα. Είναι όμως μέτρα που τα κρατάμε στα υπόψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προχωρείστε στην τραπεζική ένωση»

Η δημιουργία μίας πλήρους τραπεζικής ένωσης απαιτεί ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών —ένα ρόλο που ετοιμάζεται να αναλάβει η ΕΚΤ από τα μέσα του 2014— και έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης ή/και εκκαθάρισης, τόνισε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει με έμφαση ότι ο μελλοντικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης και εκκαθάρισης αποτελούν βασικά στοιχεία για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της εκ νέου ολοκλήρωσης του τραπεζικού συστήματος και για τον λόγο αυτό απαιτούν ταχεία εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών και θέλει να συσταθεί αυτός ο μηχανισμός για να στηριχθεί ο ρόλος της όσον αφορά την εποπτεία των τραπεζών.

«Συνεχίστε τη δημοσιονομική προσαρμογή»

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε τις χώρες της Ευρωζώνης ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να μην εφησυχάζουν λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις αγορές.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) θεωρεί πολύ σημαντικό να περιορισθούν μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη χορήγηση πρόσθετου χρόνου για τη διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

Αν, μετά από την παρέλευση της διετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, το δημοσιονομικό έλλειμμα μίας χώρας είναι πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα πολύ χαμηλή, «νομίζω ότι οι αγορές δεν θα είναι ευτυχισμένες και θα τιμωρήσουν πολύ γρήγορα τη χώρα αυτή», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk