Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η ΕΕ, εκτιμούν οι πολίτες έξι κρατών-μελών

Η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών σε έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Gallup σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία.

Η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών σε έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Gallup σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στην ΕΕ (μόλις 17%), ενώ το 62% εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξάνεται κατά 86% μεταξύ αυτών που αποδοκιμάζουν την ηγεσία Ολάντ.

Συγκριτικά, στη Βρετανία, όπου υπάρχει μεγαλύτερος ευρωσκεπτικισμός σε σύγκριση με τη Γαλλία, το 56% εκτιμά ότι η ΕΕ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξάνεται κατά 82% μεταξύ αυτών που αποδοκιμάζουν την πολιτική του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Gallup αποκαλύπτουν μια ευρύτερη αντιπάθεια απέναντι στην ΕΕ.

Σε ερώτηση για το πώς θα ψήφιζαν εάν διεξαγόταν σχετικό δημοψήφισμα την προσεχή εβδομάδα, το 55% των Βρετανών δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και μόνο το ένα τέταρτο θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής.

Στη Γαλλία πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου ενώ το ίδιο θα έκανε και το ένα τρίτο των Γερμανών.

Με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο να διεξάγονται τον προσεχή Μάιο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ ύστερα από χρόνια κρίσης θα τροφοδοτήσει τις ψήφους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική ηγεσία, το 54% των Γερμανών την εγκρίνει όπως και το 45% των Γάλλων και το 36% των Βρετανών.

Στις έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διεξήχθη η δημοσκόπηση, το ποσοστό των ερωτηθέντων που εγκρίνει την ηγεσία της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό αυτών που την αποδοκιμάζουν.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι απόψεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δυο κινητήριες δυνάμεις της Ευρώπης παραδοσιακά, αποκλίνουν, υπονομεύοντας την ενότητα, ύστερα από τρία χρόνια οικονομικής αναταραχής και κοινωνικής έντασης.

«Ο γαλλογερμανικός άξονας ο οποίος στο παρελθόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη βάση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα αποδυναμώνεται, αντανακλώντας την αποκλίνουσα διάθεση των δυο χωρών» εκτιμά η Άννα Μάντσιν του Gallup.

«Οι Γάλλοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην παγκοσμιοποίηση και αυξάνεται η ανασφάλειά τους για τη θέση τους στην Ευρώπη. Τα ευρήματά μας αντανακλούν αυτή τη στροφή στη Γαλλία μακριά από την ΕΕ προς πιο πιεστικά εθνικά προβλήματα» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος