Ολάντ: Ζητά έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την κινεζική έρευνα στα ευρωπαϊκά κρασιά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την Τετάρτη τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η εμπορική διένεξη των Βρυξελλών με την Κίνα, που απειλεί τους εξαγωγείς γαλλικών κρασιών.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την «αλληλεγγύη» τους.

Μετά την απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλουν φόρους στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, το Πεκίνο απάντησε ξεκινώντας μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά που εισάγει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και της Γηραιάς Ηπείρου.

Σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναπροσανατολίσει την πολιτική διαπραγματεύσεων τους προς μια «αρχή της αμοιβαιότητας», η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει «μια κάποια αντίληψη δικαιοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές μας».

Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει «μια συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στα θέματα εμπορικών διαπραγματεύσεων», δεδομένου ότι, όπως είπε ο Ολάντ, «σύντομα θα εμφανιστούν κι άλλα ζητήματα, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, στην οποία οι ’27’ θα πρέπει επίσης να απαντήσουν με ενιαία φωνή».

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά δεν επιδοτούνται κατά την εξαγωγή τους. «Αυτή είναι η γεωργική και αμπελουργική ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα: δεν υπάρχει καμία εξαγωγική επιδότηση» είπε ο υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Επίσης, το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου καταδίκασε την απόφαση του Πεκίνου, κάνοντας λόγο για μη ενδεδειγμένη ενέργεια. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί τους παραγωγούς της.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την απόφαση αυτή. Θεωρούμε μη ενδεδειγμένο και κατακριτέο τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.

Η έρευνα αντιντάμπινγκ που προανήγγειλε το Πεκίνο εκλαμβάνεται ως έμμεση απειλή για πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, ως αντίδραση στους δασμούς που επιβάλλουν οι «27» σε φωτοβολταϊκά από την Κίνα.

Η κίνηση συνοδεύεται με έκκληση του Πεκίνου για «εντιμότητα και ευελιξία» στις σχετικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες ήδη δέχονται πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk