Κίνα: Οι Μητέρες της Πλατείας Τιανανμέν ασκούν κριτική στο καθεστώς

Η νέα κυβέρνηση της Κίνας βρίσκεται στην εξουσία για παραπάνω από τρεις μήνες. Παρ’ όλα αυτά δεν έδειξε καμία πρόθεση να ρίξει φως στην αιματηρή καταστολή από τον στρατό της άοπλης φοιτητικής διαμαρτυρίας του 1989 στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου. Για αυτή την σιωπή περισσότεροι από 100 συγγενείς θυμάτων της σφαγής έχουν ασκήσει έντονη κριτική στο νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Φέτος, 24η επέτειο από την αποφράδα 4η Ιουνίου 1989, μέρα που επενέβη ο στρατός, μία οργάνωση με την ονομασία «Μητέρες της Τιανανμέν» σε συνεργασία με την οργάνωση «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα» ( η έδρα της οποίας βρίσκεται στις ΗΠΑ ) κοινοποίησε ανοικτή αποστολή στην κινεζική κυβέρνηση με τίτλο «Η ελπίδα μας χάνεται και η απόγνωση πλησιάζει». Συγγενείς και ακτιβιστές καλούν τους νέους ηγέτες της χώρας να επανεξετάσουν τα ιστορικά γεγονότα και να πάρουν, επιτέλους, θέση.
Τον Ιούνιο του 1989, χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της Κίνας ζητώντας πολιτικές αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και του πολυκομματισμού. Η απάντηση ήταν η αιματηρή καταστολή. Εκδηλώσεις μνήμης της συγκεκριμένης μέρας έχουν απαγορευτεί και οποιαδήποτε σχετική αναφορά λογοκρίνεται.
Ξέσπασμα κατά της κυβέρνησης.
Από το 1995 οι «Μητέρες της Τιανανμέν» έχουν προσπαθήσει 36 φορές να επικοινωνήσουν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, την κυβέρνηση και την λαϊκή Εθνοσυνέλευση. Ζητούν να δημοσιευτεί μία πλήρης και εμπεριστατωμένη έκθεση που να αποκαλύπτει τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στα γεγονότα της 4ης Ιουνίου, ωστόσο το αίτημά τους δεν έχει συναντήσει καμία ανταπόκριση.
Στην φετινή τους ανοικτή επιστολή οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «οι πολιτικοί της Κίνας δεν έφεραν ποτέ την αλλαγή». Επιπρόσθετα, 123 ακτιβιστές που προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με την κυβέρνηση ζήτησαν να λογοδοτήσουν για την αιματοχυσία όχι μόνο οι πρώην πρόεδροι της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και Χου Τζιντάο αλλά και ο τωρινός πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Σε λόγο του στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ στην αρχή του χρόνου , ο Σι δήλωσε πως η ομάδα αυτή «δεν μπορεί να ασκεί κριτική στην ιστορία του κινήματος».
Η κινεζική αστυνομία παρατηρεί στενά τους ακτιβιστές που ασχολούνται με τα γεγονότα του 1989. Η Ζανγκ Σιαλίνγκ, εκπρόσωπος της ομάδας «Μητέρες της Τιανανμέν», δήλωσε πως η επιτήρηση της αστυνομίας έχει μειωθεί από τότε που ανέλαβε η καινούρια κυβέρνηση. Ωστόσο οι Αρχές τής απαγόρευσαν να ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της άοπλης εξέγερσης. «Τίποτε δεν άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση είναι η ίδια με την προηγούμενη και δεν θέλει να φανερώσει την αλήθεια σχετικά με το τι συνέβη στην πλατεία Τιανανμέν» δήλωσε απογοητευμένη σε ξένους δημοσιογράφους. Και κατέληξε: «Ο πρόεδρος Σι δεν τήρησε την υπόσχεσή του για μια καινούρια αρχή. Η θάρρους και ειλικρίνειας στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του, δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk