Η στρατηγική σημασία του Κουσέιρ σε κυβέρνηση – αντιπολίτευση στη Συρία

Μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι η πόλη Κουσέιρ στη δυτική Συρία η οποία, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, βρίσκεται πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι η πόλη Κουσέιρ στη δυτική Συρία η οποία, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, βρίσκεται πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Τα κυριότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κουσέιρ είναι ότι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς και σε μεγάλες αρτηρίες ανεφοδιασμού.
Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ, που επανακατέλαβαν την πόλη, υποστηρίζουν ότι πολλοί μαχητές της αντιπολίτευσης είτε σκοτώθηκαν είτε παραδόθηκαν. Όμως σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, ορισμένοι θύλακοι αντίστασης παραμένουν στα βόρεια της Κουσέιρ.
Στις 19 Μαΐου, ύστερα από εβδομάδες μικροσυγκρούσεων και βομβαρδισμών, οι δυνάμεις του Ασαντ με την βοήθεια μαχητών της Χεζμπολάχ ξεκίνησαν χερσαία επίθεση στην πόλη.
Η Κουσέιρ βρίσκεται 30 χλμ νοτιοδυτικά της Χομς και κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την τρίτη αυτή μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με την πρωτεύουσα, Δαμασκό. Ο Ασαντ πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσει τον έλεγχο της Κουσέιρ προκειμένου να απωθήσει τους αντάρτες από τα εναπομείναντα προπύργιά τους στη Χομς αλλά και για να μπορεί να ανεφοδιάζει και να ενισχύει εύκολα τους στρατιώτες του που πολεμούν στα βόρεια.
Επιπλέον, η Κουσέιρ είναι κοντά στον κύριο δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με το λιμάνι της Ταρτούς και αποτελεί πύλη προς τα ορεινά παράλια της δυτικής Συρίας όπου ζουν οι περισσότεροι αλαουίτες _ παρακλάδι του σιιτικού ισλάμ στο οποίο ανήκει και ο Ασαντ. Επίσης, ο σύρος πρόεδρος πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει τον έλεγχο του δρόμου προς το λιμάνι αν σχεδιάζει, όπως πολλοί πιστεύουν, να δραπετεύσει από τη χώρα σε περίπτωση που πέσει η Δαμασκός.
Αυτή τη στιγμή όμως ο Ασαντ είναι περισσότερο απασχολημένος με το να εδραιώσει τον έλεγχο στα αστικά κέντρα της νότιας και δυτικής Συρίας παρά με την ενδεχόμενη φυγή του από τη χώρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο να διατηρήσουν τον έλεγχο όλων των πόλεων από τη Δαμασκό ως τη Λατάκια _ Ζαμπαντανί, Χομς, Κουσέιρ και Ταρτούς _ προκειμένου να εξαπολύσουν επιδρομές από εκεί για να επανακαταλάβουν την βόρεια και ανατολική Συρία.
Υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας για τον οποίο είναι σημαντική η Κουσέιρ: ο Ασαντ προσπαθεί να ανακαταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές προκειμένου να ενισχύσει την θέση του εν όψει της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που προσπαθούν να διοργανώσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη Γενεύη εντός του Ιουνίου για να βρεθεί μια πολιτική λύση στον εμφύλιο.
Για τους επαναστάτες, η εγγύτητα της Κουσέιρ με τον Λίβανο αποτελεί το σημαντικότερο στρατηγικό πλεονέκτημα της πόλης. Η Κουσέιρ είχε αναδειχθεί κόμβος ανεφοδιασμού για την αντιπολίτευσης, κυρίως με όπλα και αγαθά που περνούν λαθραία τα διάτρητα λιβανέζικα σύνορα τα οποία απέχουν μόλις 10 χλμ στα νοτιοδυτικά.
Επιπλέον, οι σύροι αντάρτες συχνά καταφεύγουν στον Λίβανο και ανταλλάσσουν πυρά με τις κυβερνητικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Ωστόσο η εγγύτητα με τον Λίβανο ενέπλεξε τους λιβανέζους σιίτες στη μάχη για την Κουσέιρ, εντείνοντας την ανησυχία για ανάφλεξη ολόκληρης της περιοχής. Επί μήνες, μαχητές από το στρατιωτικό σκέλος της λιβανέζικης Χεζμπολάχ πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Ασαντ.
Η Χεζμπολάχ αρνιόταν ότι έστελνε μαχητές στη Συρία, επιμένοντας ότι οι λιβανέζοι σιίτες που ζουν σε συριακό έδαφος δέχθηκαν επίθεση και υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους. Περίπου 23 χωριά δυτικά του Κουσέιρ κατοικούνται από λιβανέζους σιίτες αν και η περιοχή ανήκει στη Συρία.
Στα τέλη Απριλίου, η Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι μαχητές της πολεμούν στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, το μέτωπο της αντιπολίτευσης ενισχύεται με ξένους τζιχαντιστές από το Ιράκ αλλά και με λιβανέζους σουνίτες μαχητές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος