Ένταση επικράτησε το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα έξω από το πλοίο «Μυτιλήνη» το οποίο μπλόκαραν οι ναυτεργάτες καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν είχε καταβάλει τα δεδουλευμένα στο πλήρωμα.

Στο σημείο έφτασε εισαγγελέας και όπως καταγγέλουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών τους απείλησε με συλλήψεις λέγοντας τους πως τελούν υπό καθεστώς «πολιτικής επιστράτευσης». Οι ναυτεργάτες παρέμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους.

Τελικά μετά απο διαβεβαιώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι θα καταβληθούν χρήματα έως τις 20 του μήνα επέτρεψαν τελικά οι ναυτεργάτες να αναχωρήσει το πλοίο για Σύρο, Ικαρία, Σάμο με καθυστέρηση καθώς η προγραμματισμένη ώρα αναχώρισης του ήταν 18.00

Δεμένα ωστόσο παρέμειναν στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία «Βιτσέντζος Κορνάρος» και «Άγιος Γεώργιος» καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δεν έδωσαν διαβεβαιώσεις για καταβολή δεδουλευμένων στα πληρώματα.

Ειδικότερα έξω από το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» επικράτησε ένταση μεταξύ επιβατών και μελών των ναυτεργατικών σωματείων. Μάλιστα ένας οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό των ναυτεργατών, ευτυχώς όμως επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και δεν υπήρξε συνέχεια. Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 14.00 για Κύθηρα, Κίσσαμο και Αντικύθηρα

Επίσης ναυτεργάτες δεν επέτρεψαν και τον απόπλου και του πλοίου «Αγ. Γεώργιος» για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο και Θήρα. Εξω από το πλοίο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 14.55 είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά και εκατοντάδες επιβάτες.

Από το το πρωί, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών πραγματοποιούν ελέγχους και απαγορεύουν τον απόπλου των πλοίων που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες έχουν οφειλές στους εργαζόμενους.

Στον Πειραιά τα πρώτα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού άρχισαν τελικά να εκτελούνται με καθυστέρηση 1-2 ωρών, διάστημα κατά το οποίο ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και στα άλλα λιμάνια.
Συγκεκριμένα πρώτα, λίγο μετά τις 9 το πρωί, αναχώρησαν δύο ιπτάμενα δελφίνια, το ένα με προορισμό την Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι, και το δεύτερο με προορισμό την Αίγινα και το Αγκίστρι καθώς επίσης και το οχηματαγωγό-επιβατηγό πλοίο «Άγιος Νεκτάριος» για Αίγινα.
Το… ελευθέρας δόθηκε αφού οι ναυτεργάτες ενημερώθηκαν εγγράφως από εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των πληρωμάτων μέχρι και τον Φεβρουάριο. Σε άλλες εταιρείες υπήρξε διαβεβαίωση για καταβολή χρημάτων μέχρι και τον Μάρτιο.
Χωρίς να σταματήσουν οι ιδιότυπες «επιθεωρήσεις» από τους ναυτεργάτες, που κρατούσαν τα πλοία στο λιμάνι, ανεβαίνοντας σε ένα προς ένα για να διαπιστώσουν αν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα στα πληρώματα έχουν αρχίσει να καταβάλλονται, η κατάσταση άρχισε γύρω στις 10.00 το πρωί να ομαλοποιείται. Ωστόσο, επειδή ορισμένες εταιρείες δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, καλό είναι οι επιβάτες να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία για να επιβεβαιώσουν την αναχώρηση ή μη του πλοίου τους.

Οι εταιρείες έκοβαν εισιτήρια
Αν και η κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί – καθώς όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και το υπουργείο (που επίσης είχε καλέσει τους πλοιοκτήτες να εξοφλήσουν τους ναυτικούς) είχαν αποβεί άκαρπες – οι εταιρείες συνέχιζαν το πρωί να κόβουν εισιτήρια κανονικά.
Έτσι, όταν λίγο μετά τις 6 το πρωί περί τους είκοσι συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα για τα πλοία του Αργοσαρωνικού για να ξεκινήσουν τους ελέγχους, μαζί τους άρχισαν να καταφθάνουν και οι επιβάτες (έλληνες και αλλοδαποί), οι οποίοι έβγαζαν κανονικά εισιτήρια για τον προορισμό τους.
Όσοι πρόλαβαν να επιβιβαστούν στα «ιπτάμενα δελφίνια», ενημερώνονταν από το πλήρωμα, ότι η αναχώρηση αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, γιατί βρίσκονται σε κινητοποίηση. Πίσω στην προβλήτα συνδικαλιστές ναυτεργατικών σωματείων μοίραζαν στους επιβάτες ανακοίνωση, όπου ενημέρωναν: «Οι ναυτεργάτες που θα σε οδηγήσουν με ασφάλεια στον προορισμό σου είναι απλήρωτοι για μήνες. Οι συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών καθορίζουν τα μέγιστα, την ασφάλεια των επιβατών και της ναυσιπλοΐας».
Στην ανακοίνωση σημείωναν ακόμη ότι «πίσω από το χαμόγελο των ανθρώπων που θα σε εξυπηρετήσουν κρύβεται ένα οικογενειακό αδιέξοδο αφού στερούνται βασικά αγαθά τα παιδιά τους. Όποιος απαιτεί τα δεδουλευμένα του απολύεται», ζητώντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους.
Το πρώτο έγγραφο πληρωμής
Γύρω στις 9 το πρωί εκπρόσωπος πλοιοκτήτριας εταιρείας προσκόμισε το πρώτο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονταν πως έχουν καταβληθεί χρήματα στα πληρώματα των «ιπτάμενων δελφινιών». Αντιπροσωπεία των ναυτεργατών μπήκε στα δύο πλοία και αφού επιβεβαίωσαν τα περί καταβολής δεδουλευμένων έδωσαν το «πράσινο φως» για να αποπλεύσουν.
Την είσοδο των συνδικαλιστών στα πλοία είχαν ακολουθήσει και ορισμένοι τουρίστες, που νόμισαν ότι άρχισε η επιβίβαση, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ξανακατεβούν στο λιμάνι, αλλά μόνο για λίγα λεπτά, αφού τελικά η άδεια απόπλου δόθηκε.
Αφότου τα πλοία που δεν είχαν εκκρεμότητες με τα πληρώματά τους, άρχισαν να απελευθερώνονται, οι δεκάδες επιβάτες που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι άρχισαν να μετακινούνται από το ένα στο άλλο για να δουν με ποιο μπορούν να φύγουν. Όσοι δεν κατόρθωσαν να ταξιδέψουν με τα δύο «ιπτάμενα δελφίνια», μαζεύτηκαν μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «Άγιος Νεκτάριος», καθώς τα εκδοτήρια της εταιρείας του έβγαζαν κανονικά εισιτήρια, παρότι – όπως γρήγορα ανακάλυπταν – και σ’ αυτό υπήρχε μπλόκο.
Στην σύγχυση που δημιουργήθηκε σε αυτές τις συνθήκες επιβάτης για την Αίγινα επιβιβάστηκε μετά από υπόδειξη εκπροσώπου της εταιρείας σε λάθος «ιπτάμενο δελφίνι», το οποίο πήγαινε στον Πόρο. Το πλοίο άρχισε να απομακρύνεται από την προβλήτα όταν το πλήρωμα τον ενημέρωσε πως δεν πήγαινε Αίγινα. Τελικά ο καπετάνιος επαναπροσέγγισε την προβλήτα και όταν έφτασε σε ασφαλή απόσταση ο επιβάτης, κρατώντας και την αποσκευή του, πήδηξε ξανά στη στεριά, για να βρει το σωστό πλοίο.
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών δήλωσαν στο vima.gr ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλα τα πλοία, τα οποία παραμένουν μπλοκαρισμένα, και θα τους επιτραπεί να αποπλεύσουν, μόνον εφόσον υπάρχει διαβεβαίωση ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα στους ναυτικούς τους.
Στη Ραφήνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, το μπλόκο αφορούσε ένα από τα τέσσερα πλοία που αναχωρούν από εκεί, στο οποίο οι ναυτικοί είναι απλήρωτοι, ενώ δεσμευμένα ήταν και τα τρία πλοία που αναχωρούν από το λιμάνιο του στο Λαυρίου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) το 70% των ναυτεργατών στην επιβατηγό ναυτιλία είναι απλήρωτο εδώ και 5-6 μήνες.

Ανακοίνωση της ΠΝΟ: Δεν κάνουν πίσω οι ναυτεργάτες

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι ναυτεργάτες παρά την εντολή του Πρωθυπουργού στον υπουργό Ναυτιλίας να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να φύγουν τα πλοία από τον Πειραιά και την απειλή του εισαγγελέα για συλλήψεις καθώς βρίσκονται σε καθεστώς «πολιτικής επιστράτευσης».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σημειώνεται πως επαναβεβαίωσε την αμετάκλητη απόφασή της να συνεχίσει και να κορυφώσει την συνδικαλιστική της παρέμβαση για την διεκδίκηση των οφειλομένων δουλευμένων αποδοχών των Ελλήνων ναυτεργατών και γενικότερα για την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η ΠΝΟ «καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της κρατικής εξουσίας και της εργοδοσίας οι οποίοι με απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και εξοργιστικό τρόπο προσπάθησαν να λυγίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης και εξαθλίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αφού δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών και δεν μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ελάχιστες και βασικές βιοτικές τους ανάγκες».
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων σαφώς και δεν πρέπει να έχουν αποδέκτη τους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους αλλά θα πρέπει να στρέφονται ενάντια σε αυτούς που δημιούργησαν ή και καλύπτουν με την στάση τους το όλο πρόβλημα.
Διατυπώνουν επίσης το ερώτημα αν θα πρέπει να διωχθούν οι απλήρωτοι ναυτικοί ή αυτοί που αρνούνται να τους πληρώσουν επί μήνες;
Η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη το πρωί προκειμένου να καθορίσει και να δρομολογήσει την παραπέρα στάση της.