Νέα μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στις ΗΠΑ, φέρνει στο φως τα μικρά ψέματα στα οποία τείνουν να καταφεύγουν τα δύο φύλα όταν αναφέρονται στη σεξουαλική τους ζωή.
Οπως φάνηκε από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ειδικό ερωτηματολόγιο των επιστημόνων, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ακολουθούν πολλές φορές το «μονοπάτι» του ψεύδους προκειμένου να διατηρήσουν τα πολιτισμικά προσχήματα. Σύμφωνα με τα κοινωνικά στερεότυπα, οι άνδρες επιθυμούν να προβάλλουν την εικόνα του «έμπειρου αρσενικού», τη στιγμή που οι γυναίκες υποστηρίζουν ένα λιγότερο έμπειρο προφίλ.
Στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε ωστόσο ότι στις ερωτήσεις που δεν σχετίζονταν με το σεξ οι άνδρες παραδέχονταν ότι υιοθετούν περισσότερο «θηλυκές» συμπεριφορές, όπως π.χ. ότι γράφουν ποιήματα, ενώ οι γυναίκες ότι υιοθετούν αντίστοιχα αρσενικές συμπεριφορές, όπως π.χ. ότι λένε αισχρά ανέκδοτα κ.ά.
Αρχικά οι επιστήμονες «χρέωσαν» συγκεκριμένες συμπεριφορές στα δύο φύλα βάσει των σεξουαλικών στερεοτύπων. Ετσι, τους άνδρες συνόδευαν –μεταξύ άλλων –τα βρώμικα ρούχα, τα αισχρά ανέκδοτα, το τραγούδι στο ντους, ενώ τις γυναίκες ακολουθούσαν η συγγραφή ποίησης και τα ψέματα περί σωματικού βάρους.
Στη συνέχεια ζήτησαν από 293 φοιτητές μεταξύ 18 και 25 ετών να δηλώσουν πόσο συχνά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας υιοθετούσαν μια λίστα από 124 διαφορετικές συμπεριφορές σεξουαλικές και μη (σε μια κλίμακα που ξεκινούσε από το «ποτέ» και κατέληγε στο «μερικές φορές την ημέρα»).
Στην αρχή της διαδικασίας οι ερευνητές είχαν συνδέσει κάποιους από τους εθελοντές σε ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης στρες και ανιχνευτές ψεύδους, που όμως δεν λειτουργούσαν.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν άνδρες και γυναίκες έδωσαν απαντήσεις αναμενόμενες για τα σεξουαλικά στερεότυπα του κάθε φύλου. Οι άνδρες έδωσαν πιο «ανδρικές» απαντήσεις, τη στιγμή που οι γυναίκες διατηρούσαν μια πιο ευάλωτη στάση.
Στην περίπτωση συμπεριφορών που δεν σχετίζονταν με το σεξ παρ’ όλα αυτά, οι συμμετέχοντες φάνηκε να μη βιώνουν ιδιαίτερη πίεση ως προς τις απαντήσεις που «έπρεπε» να δώσουν.
«Στην περίπτωση των μη σεξουαλικών συμπεριφορών οι εθελοντές δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να δώσουν απαντήσεις οι οποίες αρμόζουν περισσότερο στα στερεότυπα των δύο φύλων» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Ψυχολογίας δρ Τέρι Φίσερ.
Πιπεράτα αποτελέσματα
Στις ερωτήσεις όπου καλούνταν πάλι να περάσουν σε «πιπεράτες» λεπτομέρειες γύρω από τη σεξουαλική τους ζωή, οι άνδρες έτειναν να δηλώνουν ότι είχαν περισσότερες σεξουαλικές συντρόφους όταν δεν ήταν συνδεδεμένοι στον ανιχνευτή ψεύδους, συγκριτικά με τον αριθμό που δήλωναν όταν ήταν συνδεδεμένοι.
Αντίθετα, οι γυναίκες δήλωναν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους όταν δεν ήταν συνδεδεμένες στη συσκευή, από ό,τι όταν ήταν.
«Ανδρες και γυναίκες έδιναν διαφορετικές απαντήσεις γύρω από τη σεξουαλική τους συμπεριφορά όταν πίστευαν ότι έπρεπε να είναι ειλικρινείς» υπογραμμίζει η δρ Φίσερ.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Sex Roles».
HeliosPlus