Έρευνα αντιντάμπινγκ για κρασί που εξάγουν ευρωπαϊκές χώρες στην Κίνα προανήγγειλε το Πεκίνο -έμμεση απειλή για πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, ως αντίδραση στους δασμούς που επιβάλλουν οι «27» σε φωτοβολταϊκά από την Κίνα.

Η κίνηση συνοδεύεται με έκκληση του Πεκίνου για «εντιμότητα και ευελιξία» στις σχετικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες ήδη δέχονται πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου άφησε ανοικτό το χρονοδιάγραμμα της έρευνας για το ευρωπαϊκό κρασί και συσχέτισε ανοικτά στην ανακοίνωσή του το ζήτημα με την υπόθεση των δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά.

Σημειώνοντας πως θεωρεί άδικη την επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά, το Πεκίνο υπογράμμισε πως η κινεζική πλευρά «έχει επιδείξει μεγάλη εντιμότητα και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιλύσει το θέμα με διάλογο και διαβουλεύσεις».

«Ελπίζουμε πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα δείξει περαιτέρω εντιμότητα και ευελιξία για την εξεύρεση λύσης μέσω διαβουλεύσεων, η οποία θα είναι αποδεκτή εκατέρωθεν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σεν Ντανιάνγκ.

Η Κομισιόν είχε προχωρήσει στις αρχές Ιουνίου στην προσωρινή επιβολή δασμών σε δισεκατομμύρια κινεζικά ηλιακά πάνελ, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της Κίνας σε ό,τι αφορά τις εμπορικέςτης πρακτικές.

Τα ευρωπαϊκά μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη, για δοκιμαστική περίοδο που θα ανακοινωθεί.