Φως στον τραπεζικό ορίζοντα με το βάρος να πέφτει στην αναδιάρθρωση

Στην εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών σχεδίων τους θα επικεντρωθούν οι διοικήσεις των τραπεζών μετά τη διευθέτηση των κεφαλαιακών εκκρεμοτήτων τους ως και το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Στην εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών σχεδίων τους θα επικεντρωθούν οι διοικήσεις των τραπεζών μετά τη διευθέτηση των κεφαλαιακών εκκρεμοτήτων τους ως και το τέλος του τρέχοντος μηνός. Η αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας και τα μαξιλάρια ασφαλείας που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης τους επιτρέπουν να ρίξουν το βάρος τους στην αναδιάρθρωση των νέων ομίλων που προέκυψαν από τον τρέχοντα κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια αποστολή με αρκετά εμπόδια, η οποία θα πρέπει να έλθει εις πέρας εν μέσω ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και υπό το «άγρυπνο μάτι» της τρόικας, η οποία μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες, έχοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση, θα κληθούν να διαχειριστούν τις νέες δομές τους με στόχο την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών συνεργειών, στο πλαίσιο μάλιστα και των τακτικών (σε τριμηνιαία βάση) σχεδίων χρηματοδότησης τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν προς αξιολόγηση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή καταθέσεων, η μείωση του κόστους αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος και η κεφαλαιακή ενίσχυσή του (οι οποίες αποτελούν κομβικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), συμβάλλουν αποφασιστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνιστούν προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Επειτα από αρκετά χρόνια πιέσεων, πάντως, έχει αρχίσει να φαίνεται φως στον ορίζοντα. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην κερδοφορία θα παίξουν οι εξής παράγοντες:
1) Μείωση επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων
Επειτα από πέντε χρόνια υψηλών αποδόσεων, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν αρχίσει την καθοδική πορεία τους. Από τα υψηλά του περασμένου Ιουνίου στο 5% έχουν πλέον υποχωρήσει στα επίπεδα του 4%, ενώ ως και το τέλος του 2013 αναμένεται να σπάσει και η «αντίσταση» του 3%.
Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των αποταμιεύσεων είναι τοποθετημένη σε λογαριασμούς προθεσμίας, η εξοικονόμηση τόκων από την υποχώρηση των επιτοκίων θα είναι σημαντική. Ειδικότερα, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα που υποχωρούν τα επιτόκια, τα έξοδα για τόκους για το σύστημα υποχωρούν κατά 1 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονταν πάνω από τα 100 δισ. ευρώ.
2) Μείωση χρηματοδότησης από τον ELA
Σημαντική είναι η εξοικονόμηση τόκων από τη μείωση του δανεισμού από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), το κόστος χρήσης του οποίου είναι περί το 2% υψηλότερο από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Με την αντικατάσταση ρευστότητας 50 δισ. ευρώ με δανεισμό από την Ευρωτράπεζα, τα έξοδα από τόκους μειώνονται κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
3) Μείωση λειτουργικών δαπανών
Αξιόλογη είναι η μείωση που έχει επιτευχθεί ως σήμερα στο κομμάτι των λειτουργικών εξόδων. Εκτιμάται ότι με μειώσεις μισθών, αναδιάρθρωση δικτύου καταστημάτων, οικειοθελείς αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις και γενικότερη περικοπή δαπανών το κόστος λειτουργίας των τραπεζών με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και την επίτευξη συνεργειών θα υποχωρήσει κατά 30% από τα υψηλά του το 2008.
4) Ανάκαμψη οικονομίας
Η έξοδος από την ύφεση αναμένεται να έχει καταλυτική επίδραση στα έσοδα από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και από χρηματοοικονομικές πράξεις. Βελτίωση θα υπάρξει τόσο λόγω της βελτίωσης της κατάστασης ως προς τις επισφάλειες όσο και λόγω της ανόδου των εσόδων από την ενίσχυση των αποτιμήσεων διαφόρων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών. Τα χειρότερα σε αυτό το μέτωπο φαίνεται ότι έχουν περάσει μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την υποχώρηση των τιμών μετοχών και ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk