Αδίεξοδο για τον φόρο ακινήτων – Στον αέρα το αφορολόγητο

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα ως αύριο καθώς θα πρέπει να καταθέσει στα μέλη της τρικομματικής επιτροπής την πρότασή του για τη φορολογία ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα ως αύριο καθώς θα πρέπει να καταθέσει στα μέλη της τρικομματικής επιτροπής την πρότασή του για τη φορολογία ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Η σημερινή σύσκεψη κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών και οι προτάσεις των κομμάτων απείχαν παρασάγγας.
Το μεγάλο «αγκάθι» δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει το 2014 από φόρους ακινήτων όσα έχουν προβλεφθεί για το 2013 που συνεχίζει να επιβάλλεται το «χαράτσι» στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Το ποσό που πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε αρμοδίως, εφόσον εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ για τα αστικά ακίνητα και εξαιρεθούν πλήρως από τη φορολογία οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών, τότε θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σενάρια εφαρμογής της νέας φορολογίας, ορισμένα από τα οποία δεν πρόβλεπαν αφορολόγητο όριο.

Τα δύο βασικά σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία ακινήτων που θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου 2014:

Εντός σχεδίου διαμερίσματα – οικόπεδα
  • Πρώτο σενάριο: Αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 0,2% ως 2% χωρίς να εξαιρεθούν οι αγρότες.
  • Δεύτερο σενάριο: Μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστές φορολογίας 0,1% ως 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.
Εκτός σχεδίου ακίνητα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις
  • Πρώτο σενάριο: Να μη φορολογηθούν καθόλου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Τα υπόλοιπα αγροτεμάχια να φορολογηθούν ανά στρέμμα με μέσο φόρο 15 ευρώ. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για φορολόγηση όλων των αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί αλλά και μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
  • Δεύτερο σενάριο: Να εξαιρεθούν από τον φόρο μόνο τα πρώτα 20 στρέμματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να φορολογηθούν κανονικά τα υπόλοιπα.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk