Το πολυφωνικό καραβάνι για ακόμη ένα καλοκαίρι σμίγει με τους φίλους του, καλλιτέχνες, σχήματα αλλά και το πιστό του κοινό, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Το Σάββατο φωνές πολύτροπες, φωνές πολύγλωσσες,, τραγούδια ηπειρώτικα και πολυφωνικά αλλά και βαλκανικές πολυφωνίες σμίγουν σε ένα αντάμωμα ανοιχτό σε όλους.
Στη γιορτή του πολυφωνικού τραγουδιού συμμετέχουν αυθεντικοί ερμηνευτές από την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Αλβανία, ενώ πριν την συναυλία θα παρουσιαστεί ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στα 15 χρόνια του πολυφωνικού καραβανιού, με μερικές από τις ανεξίτηλες στιγμές του μεγάλου μας ταξιδιού.
Ανάμεσα στα συμμετέχοντα σχήματα και καλλιτέχνες είναι οι: Πολυφωνικός όμιλος Άνω Πωγωνίου (Χλωμό & Πολύτσανη), πολυφωνικό σύνολο Χαονία, Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Βαγγέλης Κώτσου), Αντιφωνικός Όμιλος Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Πολυφωνικό Αετόπετρας Ιωαννίνων, Κεραντζήδες (ΕΡ. Κ. Ε. Τ.), Πολύφωνο (Εργαστήρι Πολυφωνίας Μ. Ε. Λ. Μ. Ο. Κ. Ε.), Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Πολυφωνικό Συλλογικού Καφενείου Αναδημίας Πλάτωνος, φωνητικό σύνολο ΙΩ (διφωνίες Κάτω Ιταλίας, Βώλακα Δράμας), Δανάκης, Ιντσούδης (διφωνίες & γκάιντα Θράκης), LOT KURBETI, FLLAT LABERIE (Αλβανία), RODHINA (Βουλγαρία).
Μαζί και η Ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη να ερμηνεύει εμβληματικούς σκοπούς της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, να συνοδεύει πολυφωνικά τραγούδια, να παίρνει τη σκυτάλη στην κορύφωση της γιορτής, προσκαλώντας σε ένα χορό λυτρωτικό και απελεύθερο.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με την στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ενώ τη διοργάνωση αστική μη κερδοσκοπική «ΑΠΕΙΡΟΣ»/ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.
Πολυφωνικό τραγούδι
Η λαϊκή πολυφωνία σύμφωνα με τους ερευνητές, απαντά σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου και βασίζεται στη διαφορετικότητα των μελωδικών γραμμών έκφρασης των μελών της πολυφωνικής ομάδας. Τρία είναι βασικά στοιχεία που συνηγορούν στην παλαιότητα της καταγωγής της Λαϊκής Πολυφωνίας, η ομαδικότητα και ο φωνητικός χαρακτήρας της ερμηνείας και οι ανημίτονες πεντατονικές κλίμακες που αποτελούν τη μελωδική βάση της. Το πολυφωνικό τραγούδι το συναντάμε στην Ήπειρο, Νότιο Αλβανία, Κάτω Ιταλία, Κορσική, Βοσνία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Νότια Πολωνία, Αιθιοπία, Γεωργία, Βόρειο Πακιστάν, νότιους πρόποδες Ιμαλαΐων, Ινδονησία και Ταϊβάν.
Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι
Η καταγωγή αυτής της πολυφωνικής φόρμας, παρόλο που η έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε βέβαια συμπεράσματα, πιθανά να ανάγεται σε πολύ παλιές (ίσως ακόμη και προελληνικές) εποχές. Οι μελωδίες των πολυφωνικών τραγουδιών, μαζί με ορισμένα ακόμη της Ηπείρου και της Θεσσαλίας) είναι οι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο που έχουν διατηρήσει την ανημίτονη πεντατονική κλίμακα (κλίμακα που αποτελείται από πέντε νότες χωρίς ημιτόνια). Στις μέρες μας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι το συναντάμε στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων (χωριά του Πωγωνίου, Παρακάλαμος, χωριά βόρεια της Κόνιτσας), σε ελάχιστα χωριά στα βορειοανατολικά της Θεσπρωτίας (Τσαμαντάς, Λιάς, Βαβούρι, Πόβλα) και, κυρίως, στη Βόρειο Ήπειρο, στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στα νότια της Αλβανίας (Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Βουθρωτό, Χειμάρα).
INFO
Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, ώρα έναρξης: 21.00.
Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» (Ασκληπιού 3), στην τιμή των 10 ευρώ.
Πληροφορίες: 210 3310 919 και στη σχετική ιστοσελίδα