Γραφείο ταξιδίων «Το πιρούνι»

Αγαπηµένο µου ηµερολόγιο,

Σήµερα θέλω να κεράσω τον εαυτό µου. Είναι απόγευµα, έχω ανοίξει ένα µπουκάλι κιάντι, βάζω σε ένα πιάτο µπαστουνάκια πεκορίνο και κλείνω τα µάτια. Αυτό αρκεί για να µε ταξιδέψει νοερά στους λόφους και στους αµπελώνες της Τοσκάνης. Μπαίνω στη µηχανή του τόπου και του χρόνου, ευφρόσυνα και ανάλαφρα. Για άλλη µια φορά, συνοδοιπόρος στις (νοερές) περιπλανήσεις είναι η γεύση. Με µια γουλιά, µια πιρουνιά, νιώθεις ότι µεταφέρεσαι αλλού, οι αισθήσεις σου βρίσκονται σε υπερδιέγερση, µυρίζεις στον αέρα φρεσκοψηµένο ψωµί και µπαχαρικά.

Α, τα µπαχαρικά. Το ιπτάµενο χαλί που σε πηγαίνει σε δευτερόλεπτα σε ευώδεις παραδείσους. Περνάς από το Elixir (Ευριπίδου 41, τηλ. 210 3215 141) και παίρνεις ένα σωληνάριο πάστα καυτερής πιπεριάς (αρισά) Le phare du Cap Bon, κίτρινο κάρι από το Μαντράς, χαλέπικο πιπέρι από τη Συρία. Λίγο πιο ’κεί, στο Μπαχάρ (Ευριπίδου 31, τηλ. 210 3217 225), κάνεις βαθιές εισπνοές πάνω από τα τσουβάλια και τρελαίνεσαι µε το µπλε αλάτι της Περσίας. Ανοίγεις το σακουλάκι µε το µείγµα garam masala και αρχίζουν να χορεύουν γύρω σου το κύµινο, το κάρδαµο, η κανέλα, το κόλιαντρο, το µοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και απαιτούν να γίνουν κοτόπουλο Tikka. Δοκιµάζεις να φτιάξεις ρύζι Biryani και οι πιπεριές σηκώνονται από το πιάτο και γίνονται κοπέλες µε πολύχρωµα σάρι και βραχιόλια που κρατούν στα χέρια τους ασηµένιους σκαλιστούς δίσκους. Ή πηγαίνεις στο Tamarind (Κεραµεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5225 945) και, τρώγοντας ένα κάρι µε σάλτσα Βιρµανίας, το γλυπτό δέντρο των ευχών στη σάλα ενώνεται µε το βαθύ µπλε των τοίχων που γίνεται θάλασσα και ποτάµι. Βαρκάρηδες µε ψάθινα καπέλα έρχονται και σου χαµογελούν, κρατώντας φρούτα και λαχανικά.

Τώρα, όµως, θέλω µαξιλάρια από πλουµιστά υφάσµατα και έναν µπουφέ µε γλυκά του Λιβάνου. Με κρακελαριστά φύλλα ζύµης, άφθονα φιστίκια, µυρωδάτο βούτυρο γάλακτος και ποταµούς από σιρόπια. Μια βόλτα από το ζαχαροπλαστείο του Φαρούκ Χανµπαλί (Μεσσηνίας 4, Αµπελόκηποι, τηλ. 210 6925 853) και µαζί µε τους «χουρµάδες» από πάστα χουρµά, καρύδι και φιστίκι Αιγίνης, τα µπακλαβαδωτά και το κιουνεφέ, µπαίνουν µε ορµή στο µυαλό µου η Σεχραζάτ η ίδια, επτά βεζίρηδες και ένας χαλίφης.

Θα παρατείνω την περιήγησή µου στην Ανατολή πηγαίνοντας στο Sweet Beirut (Εθνικής Αντιστάσεως 20, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6829 800) για νουγκά και µαλµπάν, αυτά τα µικρά γλυκίσµατα από πετιµέζι, ροδόνερο και φιστίκια. Ή για µαµούλ, γεµιστές µπουκιές ζύµης δηλαδή, και για ταψιά µε σιροπιαστά. Με ένα άλµα της φαντασίας περνάω στη Βόρεια Αφρική και ανοίγω το σωληνάριο µε την καυτερή αρισά. Τη λιγουρεύοµαι σε κουσκούς µαροκινό, σε κεµπάπ, στρωµένη πάνω σε πιτούλες µαλακές και ζεστές. Ακόµη και δίπλα σε λουκάνικα τσορίθο.Μεµιάς αρχίζω και σκέφτοµαι τάπας και βόλτες στους δρόµους της Βαρκελώνης. Να µπαινοβγαίνω σε φασαριόζικα µπαρ µε ποικιλίες µεζέδων στους πάγκους και στις βιτρίνες. Ανάµεσα σε ποτήρια κρασιού, έρωτες και µουσικές να τσιµπολογάω τορτίγιες και κροκέτες µπακαλιάρου µε αγιολί. Αύριο σκέφτοµαι να κάνω ένα πικνίκ στην αγγλική εξοχή. Με λίγο στίλτον, λίγο τσάτνεϊ και… Αλλά αυτό είναι µια άλλη ιστορία…

Para siempre

Ενα tapas bar µε ιδιαίτερο στυλ. Ποδήλατα µε µεγάλους τροχούς γύρω, πορτόφυλλα και παλιά πλακάκια στο πάτωµα. Σερβίρει ποικιλία από µικρά πιατάκια όπως µπρουσκέτες, φριτάτες, τάρτες, κεσαντίγιας, πανσετάκια µε σος µπάρµπεκιου, µίνι κεµπάπ κοτόπουλου µε γιαούρτι, κουρκουµά και φιστίκι, ενώ διαθέτει και ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.

Χάρητος 45, Κολωνάκι, τηλ. 210 7210 155.

Kοκτέιλ rossini


Για 6 άτοµα περνάµε από το multi 2 φλ. πολύ ώριµες φράουλες και τις σουρώνουµε. Προσθέτουµε 4 κ.γ. σιρόπι τριαντάφυλλου (ή ζάχαρης) και αφήνουµε για 1 ώρα στο ψυγείο. Σερβίρουµε 1 µπουκάλι prosecco σε ποτήρια flute και προσθέτουµε στο καθένα 2 κ.σ. πουρέ φράουλας. Ανακατεύουµε καλά.

Αναµνήσεις γεύσης

Παγκόσµιος χάρτης scratch. Ξύστε την περιοχή που έχετε επισκεφθεί, ή της οποίας την κουζίνα έχετε δοκιµάσει, και θα αποκαλυφθεί ένας χάρτης χρωµατιστός. Πέραν τούτου, θα έρθουν στην επιφάνεια και πολλές σηµαντικές πληροφορίες χρήσιµες για κάθε ταξιδιώτη, €18,90 (Caeleste Giftshop, λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, www.caelesteshop.gr) .

Καφές µε καρδάµωµο


Ο Café Najjar είναι η µυρωδάτη ανατολίτικη παραλλαγή του καφέ και περιέχει καφέ αράµπικα υψηλής ποιότητας και αλεσµένους σπόρους καρδάµωµου.

Beirut: Εθνικής Αντιστάσεως 20, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6829 800.

Εξωτισµός

Σαλατιέρα από την Ινδονησία από ρητίνη και κοχύλι και σετ σερβιρίσµατος από το Βιετνάµ, από κέρατο και κοχύλι, €38 και €35 αντίστοιχα. Ratih: Ριζάρη και Ευφρονίου 5-7, Παγκράτι, τηλ. 210 7562 572.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk