Τούρκοι διαδηλωτές: «Είναι μια μάχη για την ελευθερία»

Την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την άκαμπτη στάση του και την σκληρή ρητορική απέναντι στους διαδηλωτές, αυτό που ξεκίνησε ως συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο χτίσιμο εμπορικού κέντρου στην θέση πάρκου στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζει να κλιμακώνεται και να εξελίσσεται σε πανεθνική αναταραχή.

Την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την άκαμπτη στάση του και την σκληρή ρητορική απέναντι στους διαδηλωτές, αυτό που ξεκίνησε ως συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο χτίσιμο εμπορικού κέντρου στην θέση πάρκου στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζει να κλιμακώνεται και να εξελίσσεται σε πανεθνική αναταραχή. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων παραμένουν αμείωτες και η Μπεσίκτας, συνοικία της Κωνσταντινούπολης έχει μετατραπεί σε προπύργιο όλων όσων που ξεχειλίζουν από θυμό για την ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν και την αμείλικτη αντιμετώπιση των διαδηλωτών.
Γκοχάν Αγιά, μουσικός: «Κάθε μέρα απομακρυνόμαστε κι άλλο από τη δημοκρατία και πλησιάζουμε περισσότερο στον ολοκληρωτισμό»
«Πήγα στη περιοχή της Μπεσίκτας το Σάββατο και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα την αστυνομία να πυροβολεί σχεδόν στα τυφλά. Ήμουν τυχερός που βρισκόμουν στο αυτοκίνητό μου. Τα μάτια μου έτσουζαν και δέκα λεπτά πριν καν φτάσω στην περιοχή πνιγόμουν από τον βήχα. Όλοι εξοργίστηκαν, γιατί οι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και τους επιτέθηκαν λες και ήταν εχθρικός στρατός. Νόμιζαν ότι θα τους τρομάξουν και θα φύγουν, για να χτιστεί το εμπορικό κέντρο και τα ξενοδοχεία που θέλουν. Όχι μόνο δεν φόβισαν τους διαδηλωτές, αλλά η κατάσταση κλιμακώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Τώρα πολλοί παίρνουν άδεια ή παραιτούνται από τη δουλειά τους για να κατέβουν στους δρόμους. Η μάχη να διατηρηθεί αυτό το πάρκο έχει γίνει σύμβολο της απεγνωσμένης επιθυμίας του λαού να ακουστεί η φωνή του. Κάθε μέρα απομακρυνόμαστε κι άλλο από τη δημοκρατία και πλησιάζουμε περισσότερο στον ολοκληρωτισμό. Έχουμε βαρεθεί τα εμπορικά κέντρα και την μετατροπή χώρων πράσινου και ιστορικών κτιρίων σε ναούς της εμπορευματοποίησης. Ο τρόπος ζωής μας, τα πιστεύω μας και οι ελευθερίες βρίσκονται συνεχώς υπό καθεστώς επίθεσης και τώρα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής.»
Ελίφ Ιρέμ Κοτζ, φοιτητής: «Μέχρι να γίνουν εκλογές, ο κόσμος θα διαδηλώνει»
«Τις τελευταίες τρεις μέρες συμμετέχω στις διαδηλώσεις. Κανένας δεν ήξερε την Παρασκευή πόσο θα γιγαντώνονταν. Πήγα στην Μπεσίκτας για να ενωθώ με εκατοντάδες άτομα ακόμη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, χημικά, προσπάθησε να διώξει τον κόσμο. ο κόσμος προσέγγιζε όσο περισσότερο μπο0ρούσε στη γραμμή του πυρός, μέχρι που άρχιζε να πνίγεται. Μετά αποσυρόταν πιο πίσω για να μπορέσει να αναπνεύσει και άλλοι έπαιρναν θέση πιο κοντά στην αστυνομία. Χτες βράδυ πήγαμε στην Μπεσίκτας και ανακαλύψαμε οδοφράγματα και την αστυνομία να πετάει χημικά. Βρισκόμουν στην μέση, σε απόσταση 100 μέτρων από την αστυνομία. Πετούσαν τέσσερα-πέντε κάνιστρα χημικών το λεπτό. Δεν μπορούσαμε να απομακρυνθούμε γιατί οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι. Κάποιος από ένα διαμέρισμα, μας άνοιξε την πόρτα του και μπήκαμε μέσα. Μερικούς ορόφους πιο π[άνω είδα την αστυνομία να πετάει δακρυγόνα μέσα σε διαμέρισμα για να αναγκάσει τους διαδηλωτές να βγουν έξω. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτές τις ενέργειες και πρέπει να παραιτηθεί. Ναι, έχει τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι λόγω του μπλακάουτ των μέσων ενημέρωσης δεν ξέρουν τι συμβαίνει και πιθανότατα δεν τους νοιάζει κιόλας, αλλά και εμείς είμαστε ψηφοφόροι και ο μόνος τρόπος εξόδου από αυτή την κατάσταση είναι πρόωρες εκλογές.»
Ντενίζ, μηχανικός υπολογιστών: «Ποτέ δεν φοβήθηκα τόσο στη ζωή μου»
«Την Παρασκευή έφυγα από τη δουλειά θυμωμένος και στενοχωρημένος αφότου διάβασα τι συνέβη στο πάρκο Γκεζί και πώς επιτέθηκε η αστυνομία στους διαδηλωτές. Εγώ και μερικοί φίλοι μου αποφασίσαμε να πάμε να δούμε τι συμβαίνει. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για το πώς να προστατευτούμε. Φτιάξαμε ειδικά διαλύματα για να προστατευτούμε από τα δακρυγόνα. Αγοράσαμε απλές μάσκες και κολυμβητικά γυαλιά. Σε πολλές προσπάθειές μας να φτάσουμε στην πλατεία Ταξίμ από μπλοκαρισμένους δρόμους ήρθαμε αντιμέτωποι με την αστυνομία. Μας έριχναν καπνογόνα και δακρυγόνα. Ήμασταν πολύ κοντά. Πότέ δεν έχω φοβηθεί τόσο στη ζωή μου. Γύρισα και άρχισα να τρέχω προς τα πίσω. Η φίλη μου χτυπήθηκε από κάτι στο στήθος. Ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσαμε να δούμε τι συνέβη. Έκλαιγε και έλεγε ότι καίγεται. Ξέρω πολλούς που τραυματίστηκαν σοβαρά. Ένας φίλος μου έστησε ένα πρόχειρο ιατρείο σε ένα τζαμί και εκεί περιποιούνταν τραυματίες. Είπε ότι υπήρχαν άτομα που έχασαν τα δάχτυλά τους

Μπουρτζού Κεσκινέρ
, φοιτήτρια: «Η μοναδική πραγματική πληροφόρηση προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
«Ο τουρκικός Τύπος απεικονίζει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως διαδηλώσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο του πάρκου Γκεζί. Περιγράφουν τους διαδηλωτές σαν εγκληματίες και δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς που πολύς κόσμος σε ολόκληρη την Τουρκία δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Η μοναδική πηγή πραγματικής πληροφόρησης είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άτομα σαν κι εμένα έχουν γίνει ακόμη πιο αποφασιμσένα να σταθούν στο πλευρό των διαδηλωτών. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόθεση της αστυνομίας ήταν να βλάψει τον κόσμο που είναι κατά της κυβέρνησης. Πετάνε χημικά όχι μόνο σε ανοιχτούς χώρους, αλλά μέσα σε διαμερίσματα. Δεν επιτρέπουν σε ασθενοφόρα να π[ροσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ για να περιθάλψουν τραυματίες. Παρόλα αυτά όμως, το πλήθος συνεχώς μεγαλώνει. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας πει πόσο να πιούμε, να χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να μας χειραγωγεί ή να τραυματίζει σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Η μάχη δεν είναι πια για μερικά δέντρα. Ο τούρκικος λαός μάχεται για την ελευθερία του.»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk