Τα κρούσματα ήδη αυξάνονται και επεκτείνονται και οι επιδημίες ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό -ηπατίτιδα, τύφος, χολέρας και δυσεντερία- είναι πλέον «αναπόφευκτες» στην εμπόλεμη και διαλυμένη Συρία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ήδη 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκτοπισμένοι σε ακατάλληλες συνθήκες, το ένα τρίτο των νοσοκομείων δεν λειτουργεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων Υγείας έχει εγκαταλείψει τα πόστα του, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Επιπλέον, οι χιλιάδες Σύροι που περνούν καθημερινά τα σύνορα μεταφέρουν ασθένειες σε γειτονικές χώρες: κρούσματα φυματίωσης, ιλαράς και δερματικής λεϊσμανίασης έχουν αναφερθεί σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία.

«Όλοι οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τη μετάδοση ασθενειών σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης είναι παρόντες στην κρίση της Συρίας αλλά και σε γειτονικές χώρες» δήλωσε ο Ζαούντ Μαχζούρ, διευθυντής του προγράμματος μεταδοτικών νοσημάτων του ΠΟΥ.

Στο εσωτερικό της Συρίας ο Οργανισμός καταγράφει αύξηση των περιστατικών ηπατίτιδας και διάρροιας, η οποία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αφυδάτωση στα παιδιά, ειδικά χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αύξηση καταγράφεται επίσης στις ηπατίτιδες, τον τυφοειδή πυρετό αλλά και τη δερματική λεϊσμανίαση, μια ασθένεια που μεταδίδεται από σκνίπες της άμμου και είναι τώρα ενδημική στο Χαλέπι και γειτονικές περιοχές.

«Αναμένουμε την εμφάνιση ενός αριθμού απειλών για τη δημόσια υγεία από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, ειδικά ηπατίτιδα, τύφου, χολέρας και δυσεντερία» ανέφερε ο Μαχζούρ.

«Δεδομένης της κλίμακας της μετακίνησης του πληθυσμού τόσο εντός της Συρίας όσο και διασυνοριακά, σε συνδυασμό με τις επιδεινούμενες συνθήκες περιβαλλοντικής υγείας, τα ξεσπάσματα ασθενειών είναι αναπόφευκτα» είπε.