Εντεκα νεκροί σε Τσεχία και Αυστρία από τις πλημμύρες

Επικίνδυνα υψηλά ανέβηκε η στάθμη των ποταμών στην Τσεχία τα ξημερώματα της Τρίτης, αναγκάζοντας τις αρχές να ανοίξουν αρκετά φράγματα στα νότια καθώς αναμένουν περαιτέρω αύξηση της στάθμης μέσα στην ημέρα.

Επικίνδυνα υψηλά ανέβηκε η στάθμη των ποταμών στην Τσεχία τα ξημερώματα της Τρίτης, αναγκάζοντας τις αρχές να ανοίξουν αρκετά φράγματα στα νότια καθώς αναμένουν περαιτέρω αύξηση της στάθμης μέσα στην ημέρα.

Στην πρωτεύουσα, την Πράγα, εγείρουν μεταλλικά προστατευτικά από τις πλημμύρες για να αντιμετωπίσουν το επιπλέον νερό του ποταμού Βλτάβα (όπως ονομάζεται στην Τσεχία ο Μολδάβας).

Οι σοβαρές πλημμύρες που προκλήθηκαν ύστερα από μέρες δυνατής βροχής άφησαν συνολικά έντεκα νεκρούς σε Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία και Γερμανία.

Στη νότια Γερμανία, κλήθηκε ο στρατός για να βοηθήσει στην ενίσχυση των αντιπλημμυρικών μέτρων. Στην πόλη Πασάου της Βαυαρίας τα νερά της πλημμύρας έφθασαν σε ύψος όπου είχαν να φθάσουν από τον 16ο αιώνα, αποκλείοντας την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Η Τσεχία ανακήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 3.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα δυτικά.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο Βλτάβα διέσχιζε το ιστορικό κέντρο της Πράγας με 2.800 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο _ δηλαδή ίσο με 10 φορές τον κανονικό του όγκο. Το μετρό και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων των υπονόμων έκλεισαν προληπτικά. Οι αρχές τοποθετούν μεταλλικά εμπόδια και σάκους με άμμο στις όχθες του ποταμού.

Η Γέφυρα του Καρόλου, που πάντα βρίθει από τουρίστες, έκλεισε ενώ οι τίγρεις στον ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας έλαβαν υπνωτικό για να μεταφερθούν μακριά από το κλουβί τους το οποίο κρίθηκε ότι κινδύνευε να πλημμυρίσει.

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι κάτοικοι της Πράγας πίστεψαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει. Όμως ο πρωθυπουργός Πετρ Νέκας ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ένα σύστημα εννέα φραγμάτων γέμισε επικίνδυνα και έπρεπε να απελευθερωθεί πίεση.

Την Τρίτη το πρωί η στάθμη του Βλτάβα συνέχισε να ανεβαίνει καθώς τροφοδοτείται από αρκετούς παραπόταμους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk