«Δικαιολογημένη και σύννομη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στις «αρχικές συγκεντρώσεις» που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Μπουλέντ Αρίντς αρκέστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ, κάνοντας όμως έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν «λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών» και όσων πήγαν στην πλατεία για να προκαλέσουν καταστροφές και επεισόδια.

Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με εκπροσώπους όσων αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ.

Απόντος του Ερντογάν, ο Αρίντς εκτελεί χρέη πρωθυπουργού στην Τουρκία. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, τα ΜΜΕ της χώρας μετέδωσαν τον δεύτερο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο στο κύμα διαδηλώσεων.

Πρόκειται για έναν 22χρονο, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου CHP, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Παράλληλα, μετά από άλλη μία νύχτα επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη, στις πορείες έρχεται να προστεθεί και η διήμερη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν έχουν εδώ και ημέρες επεκταθεί ουσιαστικά σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, με την Κωνσταντινούπολη να παραμένει η «καρδιά» τους.

Στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, η μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο Ταξίμ δεν κατέληξε σε επεισόδια ανάλογης έκτασης των προηγούμενων ημερών -επειδή η ένταση μεταφέρθηκε λίγο βορειότερα, στο Μπεσικτάς, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διήμερη απεργία που κήρυξε η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK), η οποία διαμαρτύρεται για την καταστολή των διαδηλώσεων και την «κρατική τρομοκρατία», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή τους.

Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας. Η KESK δηλώνει ότι θα έρθει σε επαφή και με άλλες ενώσεις για το συντονισμό των κινήσεών τους.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων και πανεπιστημίων.

O ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μάγκρεμπ, σε μία προσπάθεια να προβληθεί η εικόνα επιστροφής στην ομαλότητα.