Δώδεκα μήνες μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό του από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, σπαταλώντας τέσσερα «match point» στο ίδιο ακριβώς κορτ, ο γάλλος πρωταθλητής Τζο Βίλφριντ Τσονγκά ισοπέδωσε (με 3-0 σετ, 7-5, 6-3, 6-3) τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ στο «Φιλίπ Σατριέ» και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός, όπου θα αντιμετωπίσει το Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης Ισπανό Νταβίντ Φερέρ, που πέρασε εύκολα (3-0 σετ, 6-2, 6-1, 6-1) το εμπόδιο του συμπατριώτη του Τόμι Ρομπρέδο.
Ο γεννημένος στο Λε Μαν από γαλλίδα μητέρα και κονγκολέζο πατέρα 28χρονος τενίστας, απέκλεισε τον «βασιλιά» σε… «straight sets» και χωρίς να έχει χάσει σετ σε ολόκληρη τη διοργάνωση κάνει όνειρα για ακόμη σπουδαιότερα πράγματα ενώπιον του γαλλικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσονγκά προκρίνεται για πρώτη φορά στην καριέρα του στους «4» του Ρολάν Γκαρός δικαιώνοντας την προσμονή της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe», που υπενθύμισε πως σαν σήμερα (4/5) πριν από 30 χρόνια ο μεγάλος Γιοακίμ Νοά είχε γίνει ο πρώτος Γάλλος, που κατακτούσε το φημισμένο «Γκραν Σλαμ».
Ηταν μόλις η τέταρτη νίκη του Τσονγκά επί του Νο. 2 της παγκόσμιας κατάταξης σε 13 αναμετρήσεις απέναντι στον 17 φορές κάτοχο «Γκραν Σλαμ» Ελβετό, ο οποίος δεν έδειξε ικανός να απειλήσει ούτε στιγμή το Νο.8 και υποπίπτοντας σε πολλά λάθη για το επίπεδό του, έσφιξε το χέρι στον Γάλλο και χειροκροτήθηκε από το κοινό ως ηττημένος. Ο 32χρονος Φέντερερ αποκλείστηκε στα προημιτελικά για δεύτερη φορά στις τρεις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, όπου συμμετείχε, ωστόσο ήταν μόλις η πέμπτη φορά που συνέβη αυτό σε «Γκραν Σλαμ». Αντιθέτως, η κορυφαία επίδοση του Τσονγκά κατεγράφη το 2008 στο Αυστραλιανό Οπεν, όπου είχε χάσει τον τίτλο από τον Τζόκοβιτς.

Οι προημιτελικοί των Ανδρών
Τσονγκά – Φέντερερ 3-0
Φερέρ – Ρομπρέδο 3-0
Τζόκοβιτς – Χάας
Ναδάλ – Βαβρίνκα

Οι προημιτελικοί των Γυναικών
Σερένα Ουίλιαμς – Κουζνετσόβα 2-1
Ερανί – Ραντβάνσκα 2-0
Κιριλένκο – Αζαρένκα
Σαραπόβα – Γιάνκοβιτς