Υπόσχεση για «ολική επαναφορά» Τσοχατζόπουλου στη δίκη

Η υπόσχεση ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα επανέλθει σύντομα, και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία, μαρτυρίες που δεν διαφωτίζουν ιδιαίτερα τους δικαστές, και οι «πολλαπλές εκδοχές Ζήγρα» –σύμφωνα με συνηγόρους άλλων κατηγορουμένων–, είναι οι ψηφίδες που προστέθηκαν την Τρίτη στο μωσαϊκό της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η υπόσχεση ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα επανέλθει σύντομα, και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία, μαρτυρίες που δεν διαφωτίζουν ιδιαίτερα τους δικαστές, και οι «πολλαπλές εκδοχές Ζήγρα» –σύμφωνα με συνηγόρους άλλων κατηγορουμένων–, είναι οι ψηφίδες που προστέθηκαν την Τρίτη στο μωσαϊκό της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Την επιστροφή του πρώην υπουργού στο εδώλιο προανήγγειλε ο συνήγορός του κ. Λεωνίδας Κοτσαλής. «Θα επανέλθει σύντομα στο δικαστήριο, και μάλιστα θα συμμετάσχει ενεργά, ο Άκης Τσοχατζόπουλος» τόνισε επαναφέροντας για πολλοστή φορά το αίτημα για την κατάθεση των μελών του ΚΥΣΕΑ την επίμαχη περίοδο.

«Ας κάνουμε αυτό το τόλμημα» είπε χαρακτηριστικά, για να δεχθεί την παρέμβαση του προέδρου κ. Χρ. Κατσιάνη «να κλείσει ο κύκλος των μαρτύρων» και να αξιολογηθεί εκ νέου το αίτημα. Ο κ. Κοτσαλής υπογράμμισε μάλιστα ότι την προσεχή εβδομάδα θα κοινοποιήσει μελέτη ορκωτών λογιστών ως προς τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης.

Προς το παρόν, πάντως, από το εδώλιο δεν απουσιάζει μόνον ο πρώην υπουργός αλλά και η σύζυγος και η κόρη του.

«Δεν ήξερα τι υπέγραφα, με χρησιμοποίησε ο Ζήγρας»

Η δίκη συνεχίστηκε την Τρίτη με την εξέταση μαρτύρων· αυτός όμως που προκάλεσε την έκπληξη των δικαστών ήταν ο μάρτυρας Ευτύχιος – Αναστάσιος Ατσοπάρδης, ο οποίος εμφανίζεται στην υπόθεση ως εκπρόσωπος της off shore Bluebell την περίοδο κατά την οποία το ακίνητο της Δεινοκράτους πωλείτο στον Αστέριο Οικονομίδη (Arcon).

Ο μάρτυρας, ο οποίος διατηρεί κυλικείο και εκτελεί χρέη καθαριότητας στην εταιρεία Morelia, επικαλέστηκε πλήρη άγνοια για το πού έβαλε την υπογραφή του, και μάλιστα δύο φορές – απόφοιτος της Α΄ Γυμνασίου, ο κ. Ατσοπάρδης έχει εργαστεί περίπου 13 χρόνια σε ξενοδοχεία της Ελβετίας.

Εξήγησε στο δικαστήριο ότι ο Νικόλαος Ζήγρας επισκεπτόταν επί δύο χρόνια (2004-2005), μία με δύο φορές τον μήνα, τα γραφεία της Morelia στο Σύνταγμα για να πάρει μετρητά – ως έμπορος ξυλείας.

«Κάθε φορά που ερχόταν στο γραφείο έπαιρνε χρήματα, πολλά χρήματα. Δεν άκουσα ποτέ το όνομα του Τσοχατζόπουλου» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, διευκρινίζοντας ότι ο Ν. Ζήγρας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του, κυρίως με την ευγένειά του. «Με χρησιμοποίησε. Με παρακάλεσε να τον εξυπηρετήσω με την παρουσία μου ως μάρτυρας σε συμβόλαιο στον Πειραιά (σ.σ.: εν αγνοία των εργοδοτών του – ιδιοκτητών της Morelia, Οράτιου Μελά και Κωνσταντίνου Αντωνιάδη). Κατά την υπογραφή του συμβολαίου δεν ήταν κανείς παρών, μόνον ο Ζήγρας. Δεν ήξερα τι υπέγραφα».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ατσοπάρδης ήταν –κατά δική του δήλωση– ο μοναδικός υπάλληλος της Morelia, αρνήθηκε εν τούτοις ότι μετέφερε έστω και μία φορά χρήματα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έμαθε τι είχε συμβεί πολύ αργότερα, τον Απρίλιο του 2010, από τις εφημερίδες. Διαβεβαίωσε, δε, το δικαστήριο πως παρ’ ότι ήξερε πού έμενε ο Ν. Ζήγρας (έμεναν κοντά και του έκανε θελήματα για το σπίτι), δεν τον αναζήτησε ποτέ να του ζητήσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του. «Δεν ήμουν κατηγορούμενος, άλλωστε ήμουν αθώος» τόνισε ο κ. Ατσοπάρδης.

«Φοβάται να μιλήσει ο μάρτυρας» εκτίμησε ο πρόεδρος κ. Κατσιάνης.

Οι «πολλαπλές εκδοχές» Ζήγρα

Οι εξηγήσεις Ζήγρα στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον μάρτυρα Ατσοπάρδη ώθησαν πάντως συνηγόρους άλλων κατηγορουμένων να μιλήσουν για «αντιφάσεις» και «πολλαπλές εκδοχές» για το πώς έφθασαν τα λεφτά για τη Δεινοκράτους και τι πέρασε τελικά από τα χέρια του Ν. Ζήγρα.

«Δεν ήθελα να φανώ εγώ, ο πρώτος εξάδελφος. Θα καταλάβαινε ο κόσμος ότι το παίρνω –το ακίνητο– για λογαριασμό του Τσοχατζόπουλου» δήλωσε ο Ζήγρας σε σχέση με την εμπλοκή Ατσοπάρδη. Και πρόσθεσε σε σχέση με την αρχική (1998) αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους από τη Bluebell: «Εγώ δεν μετέφερα χρήματα στον Μούργελα (σ.σ.: πληρεξούσιος δικηγόρος της Bluebell). Δραχμοποίησε συνάλλαγμα, ρωτήστε τον, αυτός ήταν σε συνεννόηση με τον Τσοχατζόπουλο».

Ο ίδιος, με παλαιότερες παρεμβάσεις του, έχει συνδέσει το ακίνητο της Δεινοκράτους με τη βαλίτσα που διακινήθηκε από τον Ντίνο Μιχαηλίδη, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου. «Ο Μιχαηλίδης μου έδωσε τα χρήματα εδώ στην Ελλάδα» είπε εκ νέου ο Ζήγρας. «Πήγα σε ξενοδοχείο και μου παρέδωσε τη βαλίτσα. Μου τον γνώρισε ο Τσοχατζόπουλος, μου είπε ότι είναι φίλος του και ότι εκπροσωπεί άλλους φίλους που ήθελαν να επενδύσουν σε ακίνητα. Ήταν η πρώτη παραπληροφόρηση».

Τηλεφωνήματα και «απειλές»

Στην έναρξη της σημερινής (Τρίτη) διαδικασίας παρενέβη ο συνήγορος του Ν. Ζήγρα κ. Στ. Γκαρίπης, για να καταγγείλει ότι τη Δευτέρα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Δημ. Παπαδημητρίου, συνήγορο του Αστέριου Οικονομίδη (Arcon), κατά το οποίο απειλήθηκε με «αντίποινα» αν ο Ζήγρας συνεχίσει την τακτική των δηλώσεων-φωτιά προς το δικαστήριο. «Θα μιλήσει και ο Οικονομίδης με επιβαρυντικά στοιχεία για τον Ζήγρα. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα» φέρεται να είπε η υπεράσπιση του Οικονομίδη – ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου αμφισβήτησε πάντως το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Μη δίνετε σημασία σε απειλές. Μα, και τι χειρότερα να πει από αυτά που υπάρχουν στο κατηγορητήριο;» ήλθε η απάντηση του προέδρου κ. Κατσιάνη, παραπέμποντας την αντιδικία των συνηγόρων στο διάλειμμα της δίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk