Σαμαράς: Εξήγγειλε την ίδρυση Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Στην ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόρυξης των κοιτασμάτων της χώρας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελούν «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

Επισήμανε την αποφασιστικότητα των ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, «προϋπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη, το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίου της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του ΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του υπουργείου και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους.

ΠαΣοΚ: «Χαιρόμαστε όταν η κυβέρνηση υλοποιεί τις προτάσεις μας»

Χαιρετίζει το ΠΑΣΟΚ την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την συγκρότηση της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και προσθέτει: «Χαιρόμαστε όταν η κυβέρνηση υλοποιεί τις προτάσεις μας».

Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως η συγκρότηση και στελέχωση της Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων «έχει προβλεφθεί στο Ν.4001/2011, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

«Με την ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, με την άμεση στελέχωση της ΕΔΕΥ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για έρευνες και εξορύξεις Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώνεται ο κύκλος του πλήρους Επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου που διαμορφώσαμε τα τελευταία τρία (3) χρόνια στη χώρα.

» Η ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών βάζει επιτέλους την Ελλάδα στον Ενεργειακό Χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης με σημαντικά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk