«Ούτε για αστείο» πρόωρες εκλογές

«Ούτε για αστείο». Με αυτή τη φράση απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου στα πολλαπλασιαζόμενα σενάρια των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου του 2013.

«Ούτε για αστείο». Με αυτή τη φράση απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου στα πολλαπλασιαζόμενα σενάρια των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου του 2013. Η συζήτηση που τροφοδοτείται, τόσο από το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση, θεωρείται από το πρωθυπουργικό επιτελείο άκρως αποπροσανατολιστική και λένε ότι δεν βοηθάει την κυβερνητική προσπάθεια.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις έχει εξετάσει σοβαρά, διότι εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δρόμο και η προσπάθειά της δεν μπορεί να διακοπεί απότομα.
Τι υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι


Βέβαια υπάρχουν έκτακτα δεδομένα που μπορεί να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό και υπό διαφορετικές συνθήκες να δρομολογηθεί αλλαγή πλάνων, αλλά αυτό είναι υπό καθεστώς ειδικών συνθηκών. Οι εισηγητές της πρότασης είναι κεντρικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπέρμαχοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βρίσκονται και εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Αυτή τη στιγμή όμως δεν υφίσταται θέμα και απλά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δημιουργείται θόρυβος χωρίς λόγο, αν και παραδέχονται ότι ίσως και να εξυπηρετούσε τη ΝΔ μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα δυναμίτιζε την προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επί έναν χρόνο για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της, αν και υπάρχει το αντεπιχείρημα πως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ η τρικομματική κυβέρνηση λόγω των εσωτερικών προβλημάτων των τριών εταίρων.

«Δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα»
λένε κυβερνητικοί παράγοντες στον κύκλο επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου και επικαλούνται ακόμη και τις δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφεται η αρνητική στάση των πολιτών στο σενάριο περί πρόωρων εκλογών.
Οσοι εισηγούνται εκλογές υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή το προβάδισμα είναι υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ιδιαίτερα αρνητική την προοπτική της άλλης εισήγησης που υπάρχει να στηθούν τριπλές κάλπες τον επόμενο Ιούνιο: ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) και βουλευτικές.
Δεν θέλουν εκλογές οι πολίτες


Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, αφού αρκετοί αναφέρουν ότι μια κυβέρνηση δεν πάει σε εκλογές με μέτωπα ανοιχτά, όσες δυσλειτουργίες και αν έχει, ενώ αναφέρεται και ως ισχυρό επιχείρημα ότι ακόμη υπάρχει οργή των πολιτών και μπορεί να λειτουργήσει η αντιμνημονιακή ψήφος.
Στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει πλάνο εκλογών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του μνημονίου, ώστε να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα. Αυτή την περίοδο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και, όπως λένε, δεν μπορεί να δημιουργηθεί αναστάτωση.
Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας της τρόικας, αφού η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν στείλει μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει την προσπάθειά της.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk