Η Κύπρος διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις την Αμμόχωστο

Αν και εδώ και 39 χρόνια κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα στις ενδοκυπριακές συνομιλίες γίνεται λόγος για το πάγιο ελληνοκυπριακό αίτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου, τα συρματοπλέγματα παραμένουν ακλόνητα.

Αν και εδώ και 39 χρόνια κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα στις ενδοκυπριακές συνομιλίες γίνεται λόγος για το πάγιο ελληνοκυπριακό αίτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου, τα συρματοπλέγματα παραμένουν ακλόνητα. Απλώς η Αγκυρα χρησιμοποιεί κάθε φορά την Αμμόχωστο ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που μετά ξαναβάζει στο μανίκι. Πότε για την ενίσχυση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, πότε ως απειλή για να μη διεθνοποιηθεί το Κυπριακό.
Αλλωστε από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, όλες οι ως σήμερα τουρκικές κυβερνήσεις δεν έχουν αποσύρει ούτε έναν από τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τους που κατέχουν το 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε ανάγκη στρατευμάτων λόγω των εσωτερικών της συγκρούσεων με τους Κούρδους ή με τις ανακατατάξεις που γίνονται στα σύνορά της. Επιπλέον από το 1974 ως σήμερα η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από τα εδάφη που κατέχει.
Αυτή τη φορά όμως κάτι όντως αρχίζει και κινείται, αφού η Λευκωσία άρχισε να παίζει το χαρτί των διαπραγματεύσεων με τους όρους της Αγκυρας: «Θέλετε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση; Επιστρέψτε την Αμμόχωστο». Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης ήταν σαφής: «Αν η Τουρκία συμφωνήσει να άρει την κατοχή της Αμμοχώστου, η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει το βέτο που έχει θέσει σε πολλά κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ» δήλωσε στο «Europolitique».
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι η τακτική που ακολουθεί πλέον η κυπριακή κυβέρνηση γίνεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει ενημερώσει και την τουρκική κυβέρνηση.
Ισως η επιστροφή της Αμμοχώστου να αποτελέσει τον καλύτερο οιωνό για την επανέναρξη και των ενδοκυπριακών συνομιλιών που έχουν και πάλι βαλτώσει, φτάνει όμως να το αποδεχθεί και η τουρκική κυβέρνηση. Και ίσως υπάρξει και μια διευθέτηση για τη λειτουργία του παράνομου κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου. Η Κύπρος θέλει το λιμάνι της Αμμοχώστου και είναι διατεθειμένη να δεχθεί και εποπτεία, ακόμη και διοίκηση, είτε από την ΕΕ είτε από τα Ηνωμένα Εθνη. Η ευκαιρία είναι μοναδική για να γίνει το πρώτο βήμα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που ανέφεραν ότι η Τουρκία μπορεί να ανοίξει την Αμμόχωστο, αλλά υπό τουρκική διοίκηση.
Η ωραιότερη πόλη


Πριν από την τουρκική εισβολή το 1974, η Αμμόχωστος ήταν η ωραιότερη πόλη της Κύπρου. Το λιμάνι της είναι από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια στη Μεσόγειο, οι ακρογιαλιές της χρυσές, η τουριστική της κίνηση ποιοτική, τα μνημεία της (ο «Πύργος του Οθέλλου», τα μεσαιωνικά της τείχη, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια της) ανεπανάληπτα, τα γεωργικά της προϊόντα (σιτάρι, σταφύλι, ελιές, εσπεριδοειδή και βαμβάκι) τα καλύτερα στην Κύπρο. Ολα αυτά νεκρώθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη. Οι Τούρκοι βομβάρδισαν την Αμμόχωστο τόσο άγρια που ανάγκασαν το 1974 τη βρετανική εφημερίδα «The Sun» να βγει με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «The Barbarians», προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ.
Σήμερα η ωραιότερη πόλη της Κύπρου είναι μια πόλη-«φάντασμα», χωρίς κατοίκους, χωρίς ζωή, με κατεστραμμένα ακόμη από τους βομβαρδισμούς τα κτίρια και τα πολυώροφα ξενοδοχεία της. Λες και σταμάτησε ο χρόνος το 1974. Τα σπίτια είναι ετοιμόρροπα, τα αυτοκίνητα των κατοίκων εγκαταλελειμμένα, οι αμμουδιές γέμισαν με χόρτα και οι δρόμοι με φίδια. Κανένας δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτή την πόλη. Οι Τούρκοι με τα όπλα τους το απαγορεύουν. Τα Ηνωμένα Εθνη απλώς την επιτηρούν. Μια ολόκληρη πόλη χωρίς ζωή· δεν υπάρχει άλλη με αυτό το καθεστώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όμως, είναι μια πόλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μόνο που απέμεινε είναι η Δερύνεια. Ενα χωριό πολύ κοντά στην Αμμόχωστο, στις ελεύθερες περιοχές. Εκεί καθημερινώς συγκεντρώνονται «Βαρωσιώτες» (όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι της Αμμοχώστου από την παλιά ονομασία «Βαρώσια») και κοιτάζουν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους. Με ισχυρά τηλεσκόπια μπορούν να δουν ακόμη και τις αυλές, ολόκληρη την έρημη πόλη τους, όπου γεννήθηκαν και έζησαν, απέκτησαν τις περιουσίες τους, στους ίδιους, κάποτε πολυσύχναστους, δρόμους όπου έχουν φυτρώσει χορτάρια.
Η Αμμόχωστος είναι μια από τις πιο παλιές πόλεις της Κύπρου. Πρωτοχτίστηκε κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. από τους Πτολεμαίους και είχε ονομαστεί «Αρσινόη» προς τιμήν της βασίλισσα Αρσινόης Β’ Φιλαδέλφου, της διάσημης ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου των ελληνιστικών χρόνων. Στην πραγματικότητα η Αμμόχωστος υπήρξε η διάδοχος της πιο φημισμένης και της πιο σημαντικής αρχαίας πόλης της Κύπρου, της Σαλαμίνας.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική