Πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Κίνα με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω ξένων άμεσων επενδύσεων (π.χ.κινέζικες επενδύσεις)ε πιβάλλεται ως κράτος να δώσουμε φορολογικά κίνητρα μειώνοντας κατά πολύ την φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, να πατάξουμε την γραφειοκρατία και την διαφθορά, καθώς και να διαμορφώσουμε ένα σταθερό φορολογικό πλάισιο. Όμως,για να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο στην πατρίδα μας, επιβάλλεται στην επερχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, να περιληφθεί ο όρος βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, να διαρκούν για μια περίοδο ετών(π.χ. 8 χρόνια) και να μην μπορούν να τροποποιούνται από μια κυβέρνηση, καθώς για την τροποποίηση τους πριν την λήξη της προβλεπόμενης διάρκειας να απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Επιπλέον, για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, να χρειάζεται πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στην διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου όσο γίνεται περισσσότερες πολιτικές δυνάμεις. Έτσι,θα σταματήσει να υπάρχει το οξύμωρο φαινόμενο που παρατηρούμε σήμερα να αλλάζει συνεχώς το φορολογικό νομοσχέδιο και μάλιστα πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας, που έχει ως απόρροια να πλήττεται το επενδυτικό ενδιαφέρον προς τη χώρα μας. Επιπλέον, όσο είμαστε στη ζώνη τουευρώ θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το εργατικό κόστος ήνα υποτιμηθεί δραστικά το ευρώ από την ΕΚΤπροκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα, ώστε αυτοί να μην επενδύουν σε άλλες γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία) όπου το εργατικό κόστος είναι αρκετά χαμηλό! Μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνωδεν θα έχουμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τομέα των επενδύσεων στην χώρα μας! Ειρήσθω εν παρόδω η υποτίμηση του ευρώ θα συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών μας και στην ενίσχυση του τουριστικόυ ρεύματος προς τη χώρα μας συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί,οτι η δόση ύψους 4,2 δισ.ευρώ που εγκρίθηκε την Δευτέρα 21 Μαίου από τοEurogroupμαζί με 1,4 δισ.ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ομολόγων ύψους 5,6 δισ.της ΕΚΤ!Γενικά,από τα 213.2 δισ.ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας από τους δανειστές την τελευταία τριετία ,τα 4,5 δισ. ΜΟΝΟ πήγαν για την κάλυψη των πρωτογενών της αναγκών(δηλ.μισθοί,συντάξεις και άλλες κρατικές δαπάνες)!Τα υπόλοιπα πήγαν στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με τοPSIτον Μάρτιο του 2012 (25 δισ.),στην επαναγορά χρέους τον Δεκέμβριο του 2012(11,3 δισ.),στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών(50 δισ.) και στην αποπληρωμή των ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ και οι ιδιώτες ομολογιούχοι (122,4 δισ.)!

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι παρά τοPSI (διαγραφή ελληνικόυ δημοσίου χρέους που κατείχαν οι ιδιώτες) που είχε ως αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων(τραπεζικά ιδρύματα,ασφαλιστικές εταιρίες,ξένοι ιδιώτες ομολογιούχοι) να υποστούν σημαντικές απώλειες οι Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι,τα ασφαλιστικά ταμεία,τα νοσοκομεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε ΜΟΝΟ κατά 1,3 δισ.ευρώ σε σχέση με τρία χρόνια πριν ,δηλαδή λίγο πριν συνάψουμε το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!Χαρακτηριστικά, το δημόσιο χρέος τον Μάρτιο του 2010 ήταν 310,3 δισ.ευρώ και στο τέλος του Μαρτίου του 2013 είναι στο ύψος των 309,3 δισ ευρώ!Κατά συνέπεια ,προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή του με διαγραφή ενός μέρους των δανείων του επίσμου τομέα,που αυτό προβλέπεται να συμβεί την άνοιξη του 2014!