Με πολλούς καλεσμένους από το χώρο του κινηματογράφου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, η διήμερη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας την Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων φιλοδοξεί να κάνει μια εις βάθους αναδρομή στην ιστορία του θεσμού, καθώς και στη σχέση του με τα κοινωνικά και παιδαγωγικά θεμέλια της χώρας.
Το συνέδριο θα αρχίσει με μια τιμητική εκδήλωση για τους σκηνοθέτες Γιάννη Σολδάτο, Σταύρο Τσιώλη και Λάκη Παπαστάθη, καθώς και για τον επίτιμου προέδρο της ΟΚΛΕ Μανώλη Ν. Σταυρακάκη και τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Με αφορμή τη δουλειά του τελευταίου, η πρώτη μέρα της συνεδρίασης θα περιλαμβάνει παράσταση από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, προβολές-αποσπάσματα από τις ταινίες για τις οποίες έχει γράψει μουσική, καθώς και ομιλία από τον συνθέτη για τη σχέση της μουσικής με τον κινηματογράφο.
Μια μέρα μετά, το Σάββατο, 8 Ιουνίου, το συνέδριο θα συνεχιστεί με μια ανασκόπηση της φυσιογνωμίας και του ρόλου του θεσμού: θα εξεταστεί η γέννηση των λεσχών, η συμβολή τους στην προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, ο ρόλος που έχουν παίξει στη σχέση κινηματογράφου και κοινωνίας, η ανάδειξη της κινηματογραφοφιλίας, η θέση των θεατών και η αξιοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation).
Το δεύτερο κομμάτι της εκδήλωσης διερευνά τους δεσμούς των κινηματογραφικών λεσχών με φορείς του κινηματογραφικού χώρου, με εισηγητές από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, την Πανελλήνια ‘Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Αρχείο της ΕΡΤ.