Αμετακίνητος από τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και συγκρούονται σώμα με σώμα με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, δείχνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη δήλωση περί «πλιατσικολόγων», τη Δευτέρα φάνηκε πως στόχος του είναι να υποβαθμίσει τις συγκεντρώσεις, αφού αποφάσισε να αναχωρήσει από τη χώρα για την προγραμματισμένη περιοδεία του στην περιοχή του Μαγκρέμπ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας ασφαλείας του, ο τούρκος πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει το πρωί για το Μαρόκο.

«Ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μαρόκο, στη συνέχεια στην Αλγερία και έπειτα στην Τυνησία. Θα έχει μία διανυκτέρευση σε κάθε χώρα» και θα επιστρέψει στην Τουρκία την Πέμπτη, δήλωσε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του επισημαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των τριών κρατών του Μαγκρέμπ «για τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις» ανάμεσα την Τουρκία και τις χώρες τους, καθώς και για τις «περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο HaberTurk, ο τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε στη δημιουργία τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ, ενώ προανήγγειλε και το γκρέμισμα του παρακείμενου στην πλατεία Πολιτιστικού Κέντρου Κεμάλ Ατατούρκ για τη δημιουργία όπερας.

Ο Ερντογάν επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων και αποκάλεσε τους διαδηλωτές «πλιατσικολόγους».

«Το θέμα είναι πλέον ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά» πρόσθεσε.