Εισβολή δολαρίων και γιουάν στη Βόρεια Κορέα

Παρά την απαγόρευση των βορειοκορεατικών αρχών να συναλλάσσονται οι πολίτες της σε ξένα νομίσματα, επί ποινή θανάτου, αμερικανικά δολάρια και κινεζικά γιουάν έχουν κατακλύσει τη Βόρειο Κορέα, σε βαθμό που να υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές στο εγχώριο νόμισμα ουόν – καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον βαθμό η οικονομία της χώρας έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ηγεσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν

Παρά την απαγόρευση των βορειοκορεατικών αρχών να συναλλάσσονται οι πολίτες της σε ξένα νομίσματα, επί ποινή θανάτου, αμερικανικά δολάρια και κινεζικά γιουάν έχουν κατακλύσει τη Βόρειο Κορέα, σε βαθμό που να υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές στο εγχώριο νόμισμα ουόν – καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον βαθμό η οικονομία της χώρας έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ηγεσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η χρήση ξένων νομισμάτων έχει αυξηθεί μετά την καταστροφική υποτίμηση του ουόν το 2009, που εξανέμισε τις οικονομίες εκατομμυρίων πολιτών, όπως υποστηρίζουν αποστάτες και ειδικοί σε ζητήματα Βορείου Κορέας.
Στην μαύρη αγορά, το ουόν έχει χάσει περισσότερο από το 99% την αξία του έναντι του δολαρίου μετά την υποτίμηση, σύμφωνα με τη Νοτιοκορεάτικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Daily NK που ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τη Βόρειο Κορέα.
Η Βόρειος Κορέα παραμένει μία πόα τις πιο κλειστές χώρες του κόσμου, συνεπώς είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς τι επίδραση θα μπορούσε να έχει η κατάσταση της οικονομίας στο καθεστώς του Κιμ. Σύμφωνα όμως με ειδικούς, η αυξανόμενη χρήση ξένου συναλλάγματος δυσκολεύει φοβερά την Πιονγιάνγκ να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «ιδιωτικής» οικονομίας εκτός πρόσβασης για τις κρατικές δομές, την ώρα που χρειάζονται δρακόντεια μέτρα για να επιβληθεί η ηγεσία στον ντόπιο πληθυσμό.
Προς το παρόν, η ηγεσία μοιάζει να τηρεί περισσότερο συμβιβαστική στάση παρά να προσπαθεί να εξαλείψει την χρήση συναλλάγματος. Οι εκτιμήσεις για το πόσο ακριβώς ξένο συνάλλαγμα κυκλοφορεί ποικίλουν, υπολογίζεται όμως ότι πρόκειται περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε μια οικονομία των 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σύμφωνα πάντα με εξωτερικές εκτιμήσεις, καθώς η Βόρειος Κορέα δεν δημοσιοποιεί δημοσιονομικά της στοιχεία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk