Η ήττα της εθνικής βόλεϊ ανδρών, το Σάββατο 1 Ιουνίου στην Ορεστιάδα, από το Βέλγιο με 3-0 (25-21, 25-14, 25-19) στον πρώτο αγώνα μπαράζ μετατρέπει τον δρόμο της Ελλάδας για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε Γολγοθά. Η καθαρή ήττα από το Βέλγιο δεν έδειξε μόνο τη διαφορά ομοιογένειας μεταξύ των δύο ομάδων αλλά και πολλά προβλήματα της εθνικής ομάδας.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές κκ. Αλέκος Λεώνης και Σωτήρης Δρίκος καλούνται εκτός των άλλων να βρουν λύση στον γρίφο «Μίταρ Τζούριτς». Ο παίκτης της πρωταθλήτριας Ιταλίας Τρεντίνο, χωρίς αμφιβολία το πιο βαρύ όνομα της Ελλάδας, δεν κατάφερε το Σάββατο να βοηθήσει την εθνική καταγράφοντας μόλις 12 τελειωμένες επιθέσεις σε 32 προσπάθειες και ένα, επι πλέον πόντο από άσο. Είχε δηλαδή ποσοστό επιτυχίας μόλις 37,5% την ίδια στιγμή που ο ομόλογός του στην Εθνική Βελγίου ο σχετικός άσημος Μπραμ Βαν Ντεν Ντρις που αγωνίζεται στην μικρομεσαία του καμπιονάτο Αλτοτέβερε είχε 13/21 επιθέσεις και ποσοστό 62%.

Η «αφλογιστία» του Τζούριτς έχει δύο προφανείς εξηγήσεις. Πρώτον ότι το Βέλγιο προσάρμοσε το μπλοκ πάνω στον έλληνα διεθνή διαγώνιο, που αρκετές φορές εύρισκε απέναντί του ένα καλοστημένο τριπλό μπλοκ. Ο βέλγος προπονητής κ. Μπάγενς επέλεξε να βάλει τους παίκτες του να κυνηγάνε τον Τζούριτς εκτιμώντας ότι θα είναι ο βασικός εκφραστής των ελληνικών επιθέσεων και δεν έπεσε έξω.Ο Τζούριτς επιχείρησε 32 επιθέσεις ενώ όλοι οι υπόλοιποι έλληνες παίκτες 52. Η αντίστοιχη σχέση στο Βέλγιο ήταν 21 και 44.
Ο δεύτερος λόγος της μέτριας εμφάνισης του Τζούριτς προκύπτει από το γεγονός ότι στην Ιταλία και στην Τρεντίνο αγωνίζεται ως κεντρικός και όχι ως διαγώνιος. Οι Ιταλοί τον επέλεξαν και τον χρησιμοποιούν ως κεντρικό με εξαιρετική επιτυχία. Ο ίδιος όμως ο Τζούριτς έχει εκφράσει την επιθυμία του να αγωνίζεται ως διαγώνιος και η εθνική Ελλάδας του πρόσφερε αυτή την ευκαιρία. Η ελληνική ομάδα πάσχει δραματικά σε αυτή τη θέση αφού πίσω από τον Τζούριτς υπάρχει μόνο ο νεαρός και άπειρος Τζιουμάκας. Αυτή η «διπλή ζωή» όμως του γίγαντα της ελληνικής ομάδας τον εμποδίζει να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο και υποχρεώνει την τεχνική ηγεσία της να βρει λύσεις που θα τον απελευθερώσουν.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτό δεν έχει γίνει. Μάλιστα ο τραυματισμός του Κώστα Χριστοφιδέλη δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο της εθνικής ομάδας η οποία το Σάββατο στις 21.30 στο Κόρτραικ του Βελγίου καλείται να νικήσει (με οποιοδήποτε σκορ) τους οικοδεσπότες και στη συνέχεια να κατακτήσει το χρυσό σετ.