Χρυσή αποστροφή

Ηταν ένα όνειρο ζωής. Να καθίσω για λίγο στο ίδιο τραπέζι μαζί του

Χρυσή αποστροφή | tovima.gr
Ηταν ένα όνειρο ζωής. Να καθίσω για λίγο στο ίδιο τραπέζι μαζί του. Και ναι, εφέτος τα κατάφερα. Στις Κάννες όπου η τελευταία ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι, «Venus in furs» παίχτηκε εντός συναγωνισμού.
Χάρη στην εταιρία διανομής Seven Films που έχει την ταινία στην διάθεσή της, μπόρεσα να συνομιλήσω για λίγο με έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες του κόσμου. Προσωπικό μου είδωλο. Ημουν ο μόνος έλληνας σε ένα μικρό γκρουπ δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο για μια κουβέντα 25 λεπτών το Σάββατο 25 Μαίου.
Συστηθήκαμε στον βραχύσωμο ιδιοφυή πολωνό κυκλικά. Από τα αριστερά προς τα δεξιά. Καθόμουν ακριβώς στα δεξιά του, οπότε του συστήθηκα τελευταίος. «Yannis from Greece».
Στην αρχή ο πανούργος και ιδιοφυής Πολάνσκι δεν έδωσε σημασία. Ομως στην συνέχεια θυμήθηκε την καταγωγή μου και με έφερε ως παράδειγμα για μια απάντησή του. Συνέβη όταν κάποιος από τους δημοσιογράφους τον ρώτησε για το πρόσφατο φούντωμα του ναζισμού στην Ευρώπη.
Οπότε ο Πολάνσκι, που παιδί παραλίγο ν’ αφήσει την τελευταία πνοή του σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως των ναζιστών, έστρεψε την παλάμη του προς εμένα. Σαν να έλεγε ρωτήστε τον κύριο. Από την Ελλάδα είναι. Αυτός ξέρει.
Πολύ φοβούμαι ότι δεν είναι η Ακρόπολη αυτό με το οποίο πολύς κόσμος του εξωτερικού συνδυάζει πλέον την Ελλάδα. Ούτε η Μύκονος. Ούτε τα γαλάζια νερά μας, ούτε και ο λαμπερός ήλιος. Ούτε και τα θερινά τα σινεμά όπως το Θησείο που βγήκε στο CNN. Ούτε και η φέτα.
Για ένα μεγάλο μέρος των υποψιασμένων και πολιτικοποιημένων ξένων, Ελλάδα σημαίνει μισαλλοδοξία, ρατσισμός, φασίστες, άκρα και βία. Μπράβο μας λοιπόν. Τα καταφέραμε. Να μας κοιτάζουν απ’ έξω και να νιώθουν (για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο μιας παλιάς ταινίας του Πολάνσκι), αποστροφή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk